Żywność, która przesądza o losie klimatu. Sprawdź, jak możesz pomóc
Szacuje się, że aż 5 milionów ton żywności marnuje się co roku w Polsce, co przekłada się na ogromne straty energii, wody i surowców oraz dodatkową emisję gazów cieplarnianych. Poprzez świadome zakupy, właściwe przechowywanie żywności i wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i owoców można zmniejszyć swój wpływ na środowisko.

ONZ szacuje, że około jedna trzecia wszystkich emisji gazów cieplarnianych na świecie spowodowanych przez człowieka jest związana z żywnością.
Żywność, która szkodzi planecie
Najwięcej zanieczyszczenia pochodzi z rolnictwa i użytkowania gruntów, czyli m.in. metan, który powstaje w procesie trawienia bydła, dwutlenek węgla pochodzący z wycinania lasów w celu rozbudowy gruntów rolnych czy inne emisje rolnicze.
Czerwone mięso, nabiał i hodowane krewetki to przykłady produktów, które są związane z najwyższymi emisjami gazów cieplarnianych. Produkcja mięsa wymaga rozległych terenów trawiastych, które powstają w wyniku wycinki drzew - a to uwalnia do atmosfery dwutlenek węgla. Zwierzęta przeżuwające, takie jak krowy, owce i kozy, są głównymi sprawcami emisji metanu podczas trawienia pokarmu. Zwierzęta gospodarskie odpowiadają za nawet 18 proc. emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez człowieka na całym świecie.
Potrzeba aż 10 litrów mleka do wyprodukowania 1 kilograma sera. Białka roślinne, takie jak fasole czy orzechy, mają znacznie mniejszy wpływ na klimat i są lepszym wyborem do codziennej diety.
Jak można ograniczyć emisje związane z żywnością?
W Polsce marnuje się aż 5 mln ton żywności co roku. Średnio każdy z nas wyrzuca 126 kg jedzenia rocznie, marnując jednocześnie energię, ziemię, wodę i nawóz, które były wykorzystane do jego wytworzenia, zapakowania i transportu. To aż 8 proc. globalnej emisji dwutlenku węgla. Te dane pokazują, że potrzeba zmian, które pomogą chronić klimat.
Zasada 4P jest jednym ze sposobów minimalizowania marnotrawstwa żywności:
- Planowanie zakupów,
- Przetwarzanie żywności (aby wydłużyć jej trwałość),
- Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach,
- Podzielenie się zbędną żywnością.
Kiedy idziesz na zakupy, używaj torby wielokrotnego użytku i kupuj jedynie to, czego naprawdę potrzebujesz - a później wykorzystaj to. Dzięki temu nie tylko pomożesz planecie, ale również zaoszczędzisz pieniądze. Niewykorzystane produkty, jeśli jest taka możliwość, możesz zamrozić, aby przydały się za jakiś czas.
Jeśli zaczniesz jeść więcej owoców i warzyw, i wprowadzisz zbilansowaną dietę, która dostarczy ci energii oraz składników odżywczych, będziesz mógł ograniczyć produkty szkodliwe dla środowiska, takie jak czerwone mięso.