Usmażyli frytki w warunkach mikrograwitacji. To otwiera nowe możliwości żywienia w kosmosie

Usmażyli frytki w warunkach mikrograwitacji
Usmażyli frytki w warunkach mikrograwitacji NASA123RF/PICSEL

Smażenie frytek w warunkach mikrograwitacji

Zapytaj dowolnego szefa kuchni, a potwierdzi, że fizyka i chemia stojąca za jedzeniem to złożony i fascynujący temat, który przenosi się do innych dyscyplin naukowych.
mówi profesor Thodoris Karapantsios z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach, członek zespołu badawczego odpowiedzialnego za badania.

Smażenie w kosmosie

Sprzęt jest w pełni zautomatyzowany i został zamknięty ze względów bezpieczeństwa w specjalnej osłonie
Sprzęt jest w pełni zautomatyzowany i został zamknięty ze względów bezpieczeństwa w specjalnej osłonieESAdomena publiczna

Frytki z kosmosu

Oprócz odżywiania i komfortu badanie procesu smażenia w kosmosie może również prowadzić do postępów w różnych dziedzinach, od tradycyjnego gotowania po wytwarzanie wodoru z energii słonecznej w warunkach mikrograwitacji.
Podsumowuje John Lioumbas z zespołu.
Ukraina. Ludzie nie chcą opuścić swoich domówDeutsche WelleDeutsche Welle