Cała prawda o Polakach: Jesteśmy kanapkożercami!

Na polskich stołach królują kanapki. Takie są wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown - według danych 95 proc. Polaków ma zwyczaj spożywania ich raz dziennie.

Badania przeprowadzone na zlecenie Lidla mają również dowodzić, że 82 proc. badanych je kanapki na śniadanie, 29 proc. osób - na drugie śniadanie, a 14 proc. - jako przekąskę między posiłkami. Na znaczenie jakości użytego w kanapce pieczywa wskazuje 32 proc. badanych. Dopiero na drugim miejscu wskazywane są składniki użyte do skomponowania posiłku.

Ulubionym pieczywem Polaków jest chleb ciemny/razowy (40 proc. wskazań). Jedna trzecia badanych deklaruje, że najbardziej lubi chleb jasny. Pieczywo inne niż chleb najchętniej wybierają osoby reprezentujące grupę wiekową 18-24 lata. Wśród ludzi w tym wieku kajzerki wybierane są 10-krotnie częściej niż wśród osób po 60. roku życia.

Reklama

Im wyższe jest wykształcenie respondenta, tym chętniej sięga on po chleb ciemny/razowy, który powszechnie uważany jest za zdrowszy od chleba jasnego. W największych miastach spożycie chleba ciemnego/razowego jest większe niż chleba jasnego, natomiast odwrotną tendencję obserwuje się na wsi.

Codzienna kanapka statystycznego Polaka składa się z chleba, masła, wędliny, sera żółtego i pomidora. Najmniej typowymi produktami do skomponowania kanapki są według nas m.in. ryby (np. makrela, łosoś), inny poza wędlinami rodzaj mięsa (typu kurczak, indyk, schab), a także serek homogenizowany czy smalec.

Badania wskazują na kilka statystycznie istotnych różnic pomiędzy kobietami i mężczyznami w doborze kanapkowych składników. Panie częściej niż panowie wymieniały ser żółty, warzywa (pomidor, ogórek, papryka) oraz ser biały/twarożek. Mężczyźni natomiast znacznie częściej wskazywali kiełbasę.


INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Polacy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy