Reklama

Maniok - podstawa kuchni brazylijskiej

Niedługo oczy całego świata będą skierowane w stronę Brazylii, która słynie nie tylko z miłości do samby i piłki nożnej, ale również do dobrej kuchni. Jednym z jej podstawowych produktów jest korzeń manioku, w Polsce bardziej znany w postaci tapioki.

Mówiąc o kuchni brazylijskiej warto zwrócić swoją uwagę na korzeń manioku, z którego można przygotować bezglutenową mąkę.

Maniok rodzaj krzewów i bylin z rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, tam też jest uprawiany, ponadto uprawia się go również w Afryce. Maniok jest głównym składnikiem diety ponad 800 mln ludzi na świecie.

Ze zmielonych lub startych bulw otrzymuje się masę, która po wysuszeniu i prażeniu jest mielona. Powstająca w ten sposób mąka (tzw. kassawa) służy do wypieku chleba, sporządzania i przyprawiania różnych potraw.

Reklama

Z masy powstałej ze zmielenia bulw otrzymuje się także mączkę skrobiową zwaną tapioką. Używa się jej do wyrobów cukierniczych i do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych.

"Maniok odciśnięty i uprażony na glinianej patelni to farinha, czyli gruzełkowata mąka, która pęcznieje w wodzie. W Brazylii dodaje się jej do wszystkich potraw i stoi na każdym stole tak jak u nas sól i pieprz, chociaż tam nie używa się jej w ilościach śladowych, ale ludzie sypią sobie na jedzenie farinhę łyżkami. Farinha z makaronem albo ryżem i sosem czy słynną czarną brazylijską fasolą jest pyszna" - pisze na swoim blogu Beata Pawlikowska.

W Polsce maniok zyskał popularność za sprawą tapioki, która dodawana jest do popularnych bubble tea, drinków przygotowywany na bazie naturalnej, czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem pysznych aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie wyjątkowych perełek tapioki.

Perły tapioki (zwane pieszczotliwie "Boba") przypominają w smaku żelowe misie; zawierają przepyszną nutę karmelową, a do tego przenikają smakiem samej herbaty.

Sama tapioka zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin, kisieli mlecznych i owocowych.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama