Unikaj tych potraw w samolocie. Dowiedz się dlaczego
W samolocie nasze zmysły działają inaczej, co wpływa na sposób odbioru smaków i zapachów spożywanych dań. Intensywnie pachnące posiłki mogą zakłócać komfort innych pasażerów, dlatego warto mieć na uwadze, co jemy. Linie lotnicze zwracają uwagę na te aspekty także w kontekście bezpieczeństwa, zalecając pilotom różnorodne posiłki.

Niektórych potraw warto unikać w samolocie ze względu na szacunek do innych pasażerów oraz bezpieczeństwo na pokładzie.
- Wiedzieć, co zamówić z menu pokładowego, nie jest tak proste, jak się wydaje - mówi była stewardessa Jacqueline Whitmore.
W przestworzach nasze kubki smakowe i układ trawienny pracują inaczej, niż na ziemi, więc smaki i zapachy potraw mogą się zmienić.
Słone przekąski i potrawy
Wysoka zawartość sodu niekorzystnie na nas wpływa - może powodować pragnienie, wzdęcia i ospałość, jak mówi Whitmore. W dodatku nadmiar sodu prowadzi do zatrzymania wody w organizmie i obrzęku. Latanie często negatywnie odbija się na układzie trawiennym, więc warto spożywać pokarmy bogate w składniki odżywcze i błonnik.
Ryby i jaja
Kanapki z makrelą, pastą jajeczną lub główne danie z rybą - lepiej ich unikać w trakcie lotu, ponieważ wydzielają intensywne zapachy, szczególnie w zamkniętej przestrzeni, co może prowadzić do mdłości pasażerów obok. W dodatku jeśli posiłek nie był odpowiednio przechowywany, istnieje możliwość zatrucia się.
Smażone i tłuste potrawy
Eksperci zalecają unikanie smażonych posiłków, takich jak krążki cebulowe czy produkty z panierką smażone na głębokim oleju, ponieważ szybko się rozmiękczają i często wydzielają tłusty zapach, drażniący ludzi wokół. W dodatku mają tendencję do zalegania w żołądku, powodując dyskomfort podczas lotu, bo są ciężkie do strawienia i, szczególnie podczas lotów na dużych wysokościach, mogą powodować bóle brzucha.
Fasola i strączki
Brokuły, kalafior, kapusta oraz przede wszystkim fasola - te warzywa mogą powodować wzdęcia i gazy, pogarszając jakość lotu nie tylko tobie, ale również pasażerom obok.
Nabiał
Lasagne czy makaron z serem nie zawsze są dobrym wyborem na wysokościach, ponieważ mogą powodować duży dyskomfort i wzdęcia. Lepiej wybrać makaron bez nabiału, na przykład penne z sosem pomidorowym.
Czosnek
Miłośnicy czosnku powinni się od niego powstrzymać w samolocie, ponieważ jego smak utrzymuje się w oddechu i powietrzu znacznie dłużej, niż się tego spodziewamy.
Aby długi lot przebiegł bez niepotrzebnych spięć i problemów, warto zadbać o komfort swój i pasażerów obok.
Dlaczego piloci podczas lotu nie mogą jeść tego samego?
Obowiązek ten nie jest nałożony przez Federalną Administrację Lotnictwa, jednak wiele linii lotniczych zakazuje pilotom wybierania tych samych potraw podczas lotów.
Spożywanie dwóch różnych dań jest bezpieczniejsze, ponieważ pozwala sterującym samolotem uniknąć jednoczesnego zatrucia pokarmowego, dzięki czemu jeden z nich zawsze może przejąć stery za drugiego.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 87 tys. obserwujących nasz fanpage - polub GeekWeek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!