Męskie grillowanie: Przydatne akcesoria

Sezon grillowy w pełni! Pyszna i soczysta karkówka, delikatny kurczak, wyborna ryba, kolorowe warzywa z rusztu, a jako dodatek świeża sałatka to przepis na idealny posiłek. Jednak bez odpowiednich narzędzi nie uda nam się nic zrobić.

Z każdym rokiem rośnie wśród Polaków zainteresowanie wspólnym grillowaniem. Ocenia się, że w sezonie (kwiecień-sierpień) prawie 60 procent Polaków grilluje kilka razy w miesiącu, a nasze biesiady stają się coraz liczniejsze. Ucztujemy na ogródkach, na działkach, na balkonach, w parkach - wszędzie gdzie jest to możliwe.

Można powiedzieć, że taka forma obróbki termicznej mięs, ryb i warzyw staje się powoli naszą narodową tradycją. Trudno wyobrazić sobie długi majowy, czerwcowy czy sierpniowy weekend bez spotkania z najbliższymi i... grilla. Fiskars doskonale wpisuje się w ten trend i wychodzi naprzeciw gospodarzom chcącym sprawnie przygotować smaczne dania z rusztu.

Reklama

Karkówka

Niezaleznie które z najpopularniejszych dań będziemy chcieli przygotować, będziemy potrzebować odpowiednich narzędzi. Mięso z karkówki podzielimy na porcje za pomocą odpowiedniego noża rzeźniczego. Jego główną zaletą jest niezwykłe ostrze, które zostało wykonane z twardego i trwałego materiału - stali nierdzewnej o dużym stopniu twardości.

Rękojeść powinna gwarantować pewny i wygodny uchwyt oraz ochronę palców podczas siekania mięsa. Nastepnie kawałki karkówki należy z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym zamarynować. Na tym etapie przygotowań przydatny będzie pędzel sylikonowy, najlepiej z ruchomą głowicą, który pomoże nam równomiernie rozprowadzić marynatę na powierzchni mięsa. Przyprawy przenikną do mięsa i sprawią, że finalne danie zachwyci naszych gości niepowtarzalnym smakiem.

Filety z kurczaka i ryb

Coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i staramy się zrobić coś innego, coś trudniejszego co zaskoczy naszych bliskich. Takim daniem z rusztu z pewnością jest ryba, którą po odpowiednim  instruktarzu możemy sami przygotować. Najpierw musimy usunąć łuski, a do tego niezbędny będzie niezawodny skrobak do ryb. Następnie będziemy musieli wypatroszyć rybę i przygotować filety, które finalnie zapakujemy w folie aluminiową ułożymy na ruszt.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy