7 rakotwórczych rzeczy, które jesz codziennie

Jeśli jesteś młody i zdrowy zapewne wizja choroby nowotworowej nie spędza ci snu z powiek każdego wieczora, ale być może najwyższy czas dokonać zmian w swoim menu z myślą o przyszłości. Nie jesteś przekonany? Przygotowaliśmy krótką listę rakotwórczych rzeczy, które być może jesz każdego dnia...

O kurna, co ja żrę!
O kurna, co ja żrę!123RF/PICSEL
Owoce i warzywa mogą wyglądać dobrze i jednocześnie być szkodliwe dla zdrowia123RF/PICSEL

Nieorganiczne warzywa i owoceNawet, gdy wydaje nam się, że jemy zdrowo, niebezpieczeństwo może czaić się w niespodziewanych miejscach. Nieorganiczne warzywa i owoce pochodzące z wielkich upraw potrafią wyświadczyć nam niedźwiedzią przysługę. Wszystko przez niebezpieczne pestycydy, którymi są spryskiwane. Bardzo groźna jest Atrazyna, stosowana do zwalczania chwastów. Choć oficjalnie zakazana w krajach UE w 2005 roku, to nadal stosowana w pozostałych europejskich państwach i USA. Należy sprawdzać kraj pochodzenia owoców i warzyw, które kupujemy, bo toksyn nie usunie nawet porządne mycie.

Słodkie, gazowane napoje - lepiej trzymaj się od nich z daleka...123RF/PICSEL

Napoje gazowaneOstatnie badania wykazały, że osoby pijące dziennie jeden napój gazowany mają o wiele wyższe ryzyko zawału, niż osoby, które unikają tego typu specjałów. Przeładowane cukrem i pustymi kaloriami sprawiają, że przybierasz na wadze i narażasz na wiele groźnych chorób. Oczywiście grozi ci też zachorowanie na raka. Chociażby przez 4-metyloimidazol, brązowy barnik imitujący karmel, który stosowany był w Coca-Coli.

Niepozorne ziemniaczane chipsy moga narobić wielu szkód w ogranizmie123RF/PICSEL

Chipsy ziemniaczaneI znów niewinna przekąska. Tania i smaczna. W sam raz do piwka. To, że zawiera dużo tłuszczu i kalorii wiedzą chyba wszyscy, ale to przecież nie wszystko. Ziemniaczane chipsy to sztuczne substancje smakowe, mnóstwo konserwantów, a także najgorszy z nich - akrylamid. To niezwykle toksyczny i rakotwórczy związek, powstający podczas przetwarzania ziemniaków w wysokiej temperaturze. Akrylamid może uszkodzić komórki mózgowe, powoduje też raka pęcherza moczowego.

Aspartam to wbrew pozorom wcale nie przejście na zdrową dietę123RF/PICSEL

Sztuczne słodzikiGdy rezygnujemy z cukru, wcale nie jesteśmy od razu automatycznie zdrowsi. Zwłaszcza, jeśli przerzucamy się na sztuczne słodziki. Po pierwsze - mitem jest, że stracimy na wadze. Może być wręcz przeciwnie. A poza tym aspartam, który zawierają słodziki, w procesie metabolizmu może wytwarzać groźną toksynę zwaną DKP (Dwuketopiperazyna). Czym grozi DKP? Zwiększeniem poziomu cholesterolu albo nawet rakiem mózgu...

Hodowlany łosoś jest bogatym źródłem... rtęci, PCB i dioksyn!123RF/PICSEL

Łosoś hodowlanyNawet pyszny łosoś nie jest niewinny! Choć uważany jest za jedną z najzdrowszych ryb, to jego hodowlana odmiana może być naszpikowana chemikaliami, antybiotykami, pestycydami i innymi kancerogennymi substancjami. Hodowlane łososie karmione są tak, aby ich mięso miało specyficzny kolor i wyglądało naturalnie. W rzeczywistości taki łosoś zawiera o wiele mniej kwasów omega-3, za to jest bogaty w rakotwórcze polichlorowane bifenyle (PCB), rtęć i dioksyny...

Nawet z pozoru dietetycznym napojom i potrawom nie możemy ufać123RF/PICSEL

Dietetyczne "cokolwiek"To chyba jasne jak słońce, że wszelkie "fit" napoje i niskokaloryczne przekąski to wielki pic na wodę. O aspartamie już wspomnieliśmy. Musicie też wiedzieć, że całe to dietetyczne dziadostwo nie jest prawdziwym jedzeniem a poza tym - może wywoływać uzależnienie podobne do działania kokainy. Producentom to na rękę, bo w końcu wierny klient, to większe zyski. Ale nie dajcie się oszukać - do gaszenia pragnienia najlepsza jest woda, a dobra dieta to niekoniecznie "fit" produkty w kolorowych opakowaniach.

Popcorn z mikrofali lepiej sobie odpuścić... Nie wyjdzie nam na zdrowie123RF/PICSEL

Popcorn z mikrofalówkiTak lubiane przez wielu ze względu na łatwość w przyrządzeniu. Wrzucasz małą torebkę do mikrofali i po kilku minutach cieszysz się gotową miską gorącego popcornu. Ale uważaj - ta przekąska zawiera  kwas perfluorooktanowy (PFO) - toksynę, którą zawiera także... teflon z patelni. Po podgrzaniu staje się o wiele groźniejszy, powodować może bezpłodność i raka. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zamieściła PFO na swojej liście substancji kancerogennych.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas