Aromatyczne potrawy pomagają w odchudzaniu
Wyniki badań, opublikowane na stronie nowego internetowego czasopisma "Flavour" pokazują, że silniejszy zapach potrawy wpływa na wielkość kęsów, które bierzemy do ust i w ten sposób pomaga zmniejszyć ogólną liczbę pochłanianych przez nas kalorii.
Dietetycy wiedzą, że istotne znaczenie dla tego ile jemy, ma wielkość kęsów. Jeśli są mniejsze, jemy wolniej, łatwiej się nasycamy i w sumie zmniejszamy ilość przyjmowanych kalorii. Badacze pod kierunkiem Dr Rene A de Wijka z Uniwersytetu Wageningen zauważyli teraz i potwierdzili badaniami, że intensywność zapachu, który odczuwamy w trakcie jedzenia wpływa na to, jak wielkie kęsy bierzemy do ust.
Naukowcy zbudowali aparaturę, która pozwalała podawać badanym różne zapachy, nie związane ze spożywanym pokarmem, bezpośrednio do nosa. W trakcie eksperymentu uczestnicy testu mogli równocześnie wybierać wielkość podawanych im porcji. Okazało się, że bardziej intensywny aromat sprawiał, że badani wybierali mniejsze porcje. Odpowiednia manipulacja zapachami mogła zmienić średnią wielkość porcji nawet o 5 do 10 procent.
Naukowcy z Holandii twierdzą, że przyjemny i intensywny zapach potraw może być kluczem do odchudzania. Sugerują, że trzeba brać to pod uwagę podczas przygotowywania posiłków. Czy jajecznica z dwóch jaj z dużą ilością ziół, może nas nasycić tak, jak zwykła z trzech jaj? To akurat sami możemy sprawdzić.