Awokado - zdrowa i sycąca przekąska
Ci, którzy chcą ograniczyć niezdrowe podjadanie między posiłkami powinni sięgnąć po awokado. Eksperci wskazują, że zjedzenie połowy tego owocu na lunch powoduje większe uczucie sytości i zmniejsza ochotę na tuczące przekąski.
Badacze zauważyli, że osoby, które do swojego lunchu dodają połówkę awokado, odczuwają znacznie mniejszy apetyt na niezdrowe przekąski, ponadto wzrasta ich uczucie sytości i satysfakcji po posiłku.
- Uczucie sytości jest niezwykle ważnym czynnikiem w procesie kontrolowania wagi. Osoby, które potrafią przerwać posiłek, kiedy czują się najedzone jedzą mniej. Są również mniej skłonne do podjadania między posiłkami - komentuje dr Joan Sabate, dietetyk z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.
Zawarte w awokado tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że jest ono szczególnie polecane osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.
Awokado zawiera również pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.
Polecane jest również anemikom czy osobom cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego i diabetyków ze względu na niski poziom cukru.
Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać go można w postaci sałatek oraz przystawek. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.