Chcesz mieć dobrą pamięć? Pij szampana!
Picie od jednego, do trzech kieliszków szampana tygodniowo może zapobiegać pogarszaniu się z wiekiem pamięci - wynika z najnowszych badań. Szampan zmniejszaj też ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Reading dowodzą, że liczne związki fenolowe zawarte w szampanie wpływają pozytywnie na pamięć przestrzenną.
Związki te działają poprzez modulacje sygnałów w hipokampie i korze mózgowej; korzystnie oddziałują też na białka związane z efektywnym przechowywaniem wspomnień.
- Po raz pierwszy wykazano, że umiarkowane spożycie szampana może poprawiać funkcje kognitywne, takie jak pamięć.
Podobne działanie stwierdzono wcześniej w przypadku wina, bogatego we flawonoidy. Choć szampan flawonoidów nie zawiera, występujące w nim polifenole również wpływają na pracę mózgu - mówi autor badań Jeremy Spencer.
Ten sam zespół naukowców dowiódł trzy lata temu, że wypijanie około dwóch kieliszków szampana tygodniowo sprzyja zdrowiu układu krążenia, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
Okazuje się, że picie dobrego szampana może przynieść korzyści dla naszego zdrowia. Niemniej, nie przesadzajmy z ilością tego trunku. Mimo swojego pozytywnego wpływu nadal jest to alkohol. Nie wspominając już o tym, że najgorszego kaca można złapać właśnie po tym bąbelkowym napoju.