Czerwone mięso jest szkodliwe

Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".

Czerwone mięsa zawiera dużo kalorii, co sprzyja otyłości
Czerwone mięsa zawiera dużo kalorii, co sprzyja otyłości© Panthermedia

Wykazały to największe badania porównawcze na ten temat jakie przeprowadzili w USA specjaliści Harvard School of Public Heath pod kierunkiem dr Franka Hu.

28 lat badań

Obserwowanych od wielu lat pracowników służby zdrowia porównano także ze zwyczajami żywieniowymi i zdrowiem 442 tys. osób uczestniczących w badaniach jakie prowadzono w innych ośrodkach.

Mięso kaloryczne

Zmniejszyć ryzyko

W Polsce na cukrzycę cierpi 2,5 mln ludzi, spośród nich ponad 750 tys. nie wie jeszcze o swojej chorobie. U co drugiego chorego z cukrzycą występuje choroba niedokrwienna serca.

INTERIA.PL/PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas