Czy grejpfrut naprawdę odchudza?

Grejpfrut to cytrus, który jest częstym składnikiem diet odchudzających. Panuje powszechna opinia, że pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Istnieją nawet diety cud bazujące na tym owocu. Czy jednak istotnie jego spożycie daje tak spektakularne rezultaty?

Na grejpfrucie opartych jest wiele cudownych diet...
Na grejpfrucie opartych jest wiele cudownych diet...123RF/PICSEL

Działanie bezpośrednie
Z całą pewnością można powiedzieć, że flawonoidy zawarte w grejpfrucie mogą nasilać aktywność noradrenaliny, która jest kluczowym hormonem w procesie lipolizy, czyli jednego z etapów pozbywania się tkanki tłuszczowej z organizmu.

Oznacza to, że spożycie tego owocu sprzyja spalaniu tłuszczu, praktyka jednak pokazuje, że rezultaty jakich można się spodziewać wcale nie są tak wspaniałe, jak można by oczekiwać. W licznych badaniach prowadzonych na ludziach wykazano, że spożycie grapefruita lub soku z grapefruita wykazuje minimalny bezpośredni wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Zwykle różnice między grupami wynosiły nie więcej niż 2-3 proc., a niektóre badania sugerują absolutny brak wpływu tego cytrusa na kompozycję ciała.

Działanie pośrednie
Tu można dostrzec więcej plusów. Grejpfrut zawiera dużo błonnika, charakteryzuje się również niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, co oznacza, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru i jest dość bezpieczny dla sylwetki. Do tego warto dopisać pozytywny wpływ na wrażliwość insulinową, co oznacza, że jego regularne spożycie sprawia, że organizm lepiej potrafi wykorzystywać węglowodany, które spożywamy z posiłkiem.

Wpływ tego cytrusa na wrażliwość insulinową ma jeszcze jeden plus, zmniejsza apetyt na słodkie i minimalizuje napady wilczego głodu. Jeśli więc weźmiemy pod uwagę wszystkie powyższe aspekty okazuje się, że w długofalowym wymiarze czasowym, grejpfrut może być dobrym dodatkiem do diety odchudzającej i nieco pomóc w procesie odchudzania, lecz nie przez bezpośredni wpływ na spalanie tłuszczu, gdyż ten ostatni jest minimalny.

Naturalne spalacze tłuszczu - [ Jacek Bilczyński ]


Spalanie tłuszczu to nie wszytko
Rola grejpfruta w spalaniu tkanki tłuszczowej jest mocno przeceniona. Wszelkie diety bazujące na tym owocu można włożyć między bajki. Cytrus ten jednak oferuje sporo innych pozytywnych właściwości. Jest dobrym źródłem antyoksydantów - likopenu i karotenów, co sprawia, że działa odmładzająco i zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.

Narginina zawarta w tym owocu znakomicie obniża poziom cholesterolu i działa korzystnie na frakcje lipidowe. Z uwagi na to, grejpfrut jest polecany osobom z problemami sercowo-naczyniowymi.

Rola odchudzająca grejpfruta jest mocno przeceniona...
Rola odchudzająca grejpfruta jest mocno przeceniona...123RF/PICSEL

Nie zawsze można
Wiele osób jest uczulonych na cytrusy, w takiej sytuacji, siłą rzeczy, należy zrezygnować z jego spożycia. Warto mieć również na uwadze, że owoc ten (również w postaci soku) hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za metabolizm leków i alkoholu.

Z uwagi na to, bezwzględnie nie należy popijać medykamentów sokiem z grejpfruta, ani spożywać go w postaci owoców przez kilka godzin przed i po przyjęciu leków. Podobnie sprawa wygląda z alkoholem. Jeśli połączymy go z sokiem z grejpfruta (co jest częstą praktyką na imprezach) znacznie szybciej doprowadzimy się do stanu upojenia alkoholowego, a kac dnia następnego będzie wyraźnie większy.

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas