Desery, które pomogą ci zadbać o sylwetkę
Zwykle desery nie sprzyjają dbaniu o linię. Zawierają dużo cukru, wysokoprzetworzonej mąki, a często również tłuszczu. Jednak drobne modyfikacje składu mogą sprawić, że słodkie przekąski nie tylko staną się zdrowe ale wręcz pomogą w kształtowaniu sylwetki. Oto 5 propozycji.
1. Kruche ciasteczka z masą serową i owocami
Składniki (na około 3-4 duże ciasteczka):
- 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- 150g lekkie twarogowego serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka naturalnego miodu
- 1 żółtko
- 75g jagód
- 150g truskawek
- około 100ml wody
- szczypta soli
- stewia
Przygotowanie Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki. Dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody.
Podgrzewamy 50ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Kaloryczność (Całego przepisu - 3-4 dużych babeczek): 375kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 39g
2. Imbirowe bezy ze stewią
- 4 białka jaja
- 10-12 tabletek stewii
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta suszonego imbiru
Przygotowanie:
Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo rozkruszoną stewię, imbir oraz cukier (najlepiej w formie cukru pudru). Ubitą pianę przekładamy do woreczka z odciętym jednym końcem, a następnie wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane bezy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 70-100 stopni Celsiusza. Uchylamy drzwiczki i suszymy przez około 1 godzinę. Bezy powinny pozostać w piekarniku aż do ostygnięcia.
Przepis można wzbogacić o cynamon, kakao, a nawet ostrą paprykę chilli!
Kaloryczność (całej porcji): 84kcal
Białko: 16g
Tłuszcz: 0g
Węglowodany: 5g
3. Twarożek z owocami i migdałami
- 150g chudego twarogu
- 2 łyżki kefiru o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1/2 filiżanki borówek amerykańskich
- 1/2 kiwi
- filiżanka truskawek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 10 migdałów
- stewia
Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie 2-3 tabletki rozgniecionej stewii, kefir, sok z limonki oraz twaróg. Dodajemy pokrojone kiwi, truskawki oraz borówki, a następnie posypujemy siekanymi migdałami.
Kaloryczność: 259kcal
Białko: 30g
Tłuszcz: 11g
Węglowodany: 10g
4. Zdrowe Brownie
- 4 białka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- filiżanka otrębów
- 3/4 filiżanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 filiżanka czekoladowych płatków pełnoziarnistych
- stewia, cynamon
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Biała ubijamy na pianę. Żółtko łączymy z olejem, jogurtem, kakao, mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszamy (w razie konieczności podlewamy odrobinę letnią wodą). Dodajemy cynamon, rozgniecioną stewię (około 15-20 tabletek) oraz pokruszoną czekoladę. Mieszamy z ubitą pianą. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę masy, posypujemy równomiernie czekoladowymi płatkami i zalewamy pozostałą częścią masy. Pieczemy w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis można dowolnie urozmaicić, dodać bakalie, imbir lub orientalny napar z trawy cytrynowej
Kaloryczność (jednego kawałka): 149kcal
Białko: 29g
Tłuszcz: 19g
Węglowodany: 77g
5. Dietetyczne naleśniki z malinami
- 5 łyżek mąki żytniej
- 3 białka jaj
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 100ml naturalnego mleka sojowego
- szczypta cynamonu
- 100g lekkiego jogurtu greckiego
- duża filiżanka mrożonych malin
- stewia
Przygotowanie:
Stewię (6-10 tabletek) kruszymy i łączymy z mlekiem. Dodajmy kakao, cynamon, mąkę oraz białka jaj ubite na pianę, a następnie dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na 5 minut. W tym czasie 3/4 malin miksujemy z jogurtem i pokruszoną stewią (1-2 tabletki). Dodajemy pozostałą część malin.
Z ciasta smażymy cienkie naleśniki (na patelni teflonowej lub z wykorzystaniem odrobiny oleju kokosowego). Gotowe naleśniki polewamy sosem malinowym i zawijamy.
Kaloryczność: 267kcal
Białko: 19g
Tłuszcz: 3g
Węglowodany: 41g
-----
Materiał pochodzi z książki "FIT jest sexy!" autorstwa Jacka Bilczyńskiego, nad którą portal INTERIA.PL objął patronat medialny.