Młodzi i piękni na długie lata
Kmin czarny - przyprawa używana powszechnie w kuchni hinduskiej - dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy może zapobiegać starzeniu - wynika z badań opublikowanych przez naukowców z indyjskiego Central Food Technological Research Institute.
Winne są wolne rodniki...
Jak to możliwe? W naszych organizmach podczas przemian metabolicznych powstają reaktywne formy tlenu, znane najczęściej jako wolne rodniki.
Zbyt duże ich stężenie może przyczyniać się do powstania miażdżycy, raka czy chorób neurodegeneracyjnych, a także powoduje starzenie się organizmu.
...ale są antyoksydanty!
Tym niekorzystnym zmianom zapobiegają antyoksydanty, które redukują stężenie wolnych rodników.
Antyoksydantami są między innymi polifenole - a tych, jak się okazuje, kmin czarny zawiera wyjątkowo dużo.
Przeprowadzone przez badaczy testy biologiczne i biochemiczne wykazały, że substancje zawarte w nasionach kminu czarnego mogą zapobiegać oksydacyjnym uszkodzeniom ścian komórek oraz DNA.
Nawet więc jeśli nie lubimy indyjskiej kuchni, warto spróbować przynajmniej tej jednej przyprawy!