Młodzi i piękni na długie lata

Kmin czarny - przyprawa używana powszechnie w kuchni hinduskiej - dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy może zapobiegać starzeniu - wynika z badań opublikowanych przez naukowców z indyjskiego Central Food Technological Research Institute.

By nieco oszukać upływający czas, wystarczy dodawać do jedzenia trochę kminu
By nieco oszukać upływający czas, wystarczy dodawać do jedzenia trochę kminu© Panthermedia

Winne są wolne rodniki...

Jak to możliwe? W naszych organizmach podczas przemian metabolicznych powstają reaktywne formy tlenu, znane najczęściej jako wolne rodniki.

Zbyt duże ich stężenie może przyczyniać się do powstania miażdżycy, raka czy chorób neurodegeneracyjnych, a także powoduje starzenie się organizmu.

...ale są antyoksydanty!

Tym niekorzystnym zmianom zapobiegają antyoksydanty, które redukują stężenie wolnych rodników.

Antyoksydantami są między innymi polifenole - a tych, jak się okazuje, kmin czarny zawiera wyjątkowo dużo.

Przeprowadzone przez badaczy testy biologiczne i biochemiczne wykazały, że substancje zawarte w nasionach kminu czarnego mogą zapobiegać oksydacyjnym uszkodzeniom ścian komórek oraz DNA.

Nawet więc jeśli nie lubimy indyjskiej kuchni, warto spróbować przynajmniej tej jednej przyprawy!