Szpinak dobry na mięśnie
Chcesz by twoje mięśnie wydajniej pracowały? Jedz szpinak! Zawarte w nim azotany korzystnie wpływają na pracę mitochondriów - komórkowych fabryk energii - dowodzą badania uczonych ze szwedzkiego Karolinska Institutet opublikowane na łamach "Cell Metabolism".
Do tej pory azotany były uważane za śmiertelnie niebezpieczne dla ludzi. Wiadomo było, że w dużych dawkach mogą m.in. powodować anemię.
Wszystko jednak wskazuje na to, że w małych dawkach mają wręcz odwrotne działanie. Ochotnicy, którym przez zaledwie trzy dni podawano niewielkie ilości azotanów, zużywali podczas jazdy na rowerze mniej tlenu niż normalnie.
Naukowcy podejrzewają, że azotany zwiększały wydajność mitochondriów, komórkowych organelli odpowiedzialnych za produkcję energii w naszym organizmie.
Uczeni nie zalecają jednak spożywania azotanów w formie nieorganicznych związków, które podali ochotnikom.Zamiast tego zalecają polubienie zawierających je warzyw.
- Mówimy tutaj o ekwiwalencie azotanów zawartych w dwóch lub trzech czerwonych burakach czy talerzu szpinaku - mówi jeden z autorów badań Eddie Weitzberg z Karolinska Institutet.