Węglowodany - jeść czy nie jeść?
Myśląc o diecie odchudzającej na początek rezygnujemy z produktów bogatych w węglowodany. Jednak całkowite wykluczenie węglowodanów z codziennego jadłospisu powoduje, że osoby na takiej diecie czują się głodne, co prowadzi do podjadania...
Niemal połowa badanych osób ma wyrzuty sumienia z powodu spożywania węglowodanów. Znaczna większość wierzy, że wykluczenie ich ze swojej diety to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Jane Ogden, psycholog zdrowia z University of Surrey zwraca jednak uwagę na to, że węglowodany odgrywają istotną rolę w diecie, nie tylko dodają energii, ale i pozwalają budować zdrowe nawyki. Całkowite wykluczenie węglowodanów z codziennego jadłospisu powoduje, że osoby na takiej diecie czują się głodne, co prowadzi do podjadania.
Najnowsze badania wskazują, że mężczyźni dwukrotnie rzadziej niż kobiety czują się winni po spożyciu węglowodanów. Z drugiej jednak strony dwie trzecie pytanych zdradza, że stara się unikać ich w ciągu tygodnia. Co więcej badani przyznają, że brakuje im podstawowej wiedzy na temat znaczenia węglowodanów i tego ile powinni ich spożywać.
Sprzecznych opinii na temat znaczenia węglowodanów w diecie nie brakuje wśród specjalistów. Dietetyk Zoe Harcombe przekonuje, że węglowodany nie są niezbędne. I dodaje, że osoby, w których jadłospisie ponad 500 kalorii pochodzi z produktów bogatych w węglowodany są narażone na nadwagę.
Nie da się jednak ukryć, że zdaniem większości dietetyków węglowodany są najważniejszym źródłem energii pokarmowej, pokrywają 40-80 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Oprócz dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim - wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny, regulują poziomem sytości i głodu, oddziałują na motorykę jelit.
W przeciwieństwie do diety wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej, wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem, że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi.
W optymalnej diecie człowieka 55 procent zapotrzebowania energetycznego powinno być pokrywane z metabolizmu węglowodanów, występujących w diecie w różnej postaci. Głównym źródłem węglowodanów są: produkty zbożowe, rośliny okopowe, trzcina cukrowa i buraki cukrowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty mleczne. Pokarmy węglowodanowe są, więc głównie pochodzenia roślinnego, zawierają często witaminy, minerały i związki antyoksydacyjne.