Cholera w Polsce. Zarażenie, objawy i skutki choroby
Kiedyś w Europie była niezwykle powszechna, dziś wydaje się wymarła. W Polsce doszło do zakażenia jednej osoby bakterią cholery. Tłumaczymy najważniejsze informacje na temat tej bakterii i choroby jaką wywołuje.

Spis treści:
Zakażenie bakterią cholery w Polsce
Konsultant krajowy w dziedzinie chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski poinformował, że u jednej osoby w Polsce wykryto zakażenie wirusem bakterii cholery. Jej stan jest stabilny i nie ma zagrożenia życia. Obecnie trwają badania, mające potwierdzić lub zaprzeczyć to, czy ta osoba zachorowała na cholerę.
Wcześniej główny inspektor sanitarny dr Paweł Grzesiowski poinformował, że w Polsce doszło do zarażenia bakterią cholery. Teraz sprecyzowano, że nie wiadomo jeszcze, czy jest to tylko zakażenie czy jednak już przypadek rozwinięcia się choroby. Wszystko zależy od tego czy zostanie wykryty wariant bakterii cholery z toksyną. Jak wskazał prof. Miłosz Parczewski bakterie cholery bez toksyny występują w wodach Bałtyku. Sześć lat temu natomiast doszło do ciężkiego zakażenia.
Przypomnijmy, że zarażenie bakteriami cholery miało dotknąć seniorki ze Stargardu przebywa obecnie w izolacji na specjalistycznym oddziale zakaźnym w Szczecinie. Obok niej kwarantanną objęto 20 osób. Specjaliści badają możliwe źródła choroby, gdyż pacjentka miała nie przebywać za granicą.
Cholera. Co ją wywołuje?
Cholera to infekcja jelit, wywołana bakterią Vibrio cholerae (pol. przecinkowiec cholery). Może powodować ciężką, wodnistą biegunkę, prowadzącą do szybkiej utraty elektrolitów i odwodnienia, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierci.
Bakterie cholery żyją w ciepłej, lekko słonawej i zanieczyszczonej wodzie. Po wypiciu jej lub zjedzeniu żywności, do której przygotowania użyto takiej wody, bakterie przyklejają się do ścian jelita cienkiego. Tam uwalniają toksyny, które powodują biegunkę.

Czy cholera to powszechna choroba na świecie?
Jak podaje amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention każdego roku bakteriami cholery zaraża się od 1,3 do 4 milionów ludzi na całym świecie, a od 21 000 do 143 000 osób umiera. Często zarażenie się bakterią cholery następuje bez żadnych skutków.
W dawnych czasach ogniska cholery pojawiały się praktycznie na całym świecie. Jeszcze w XIX wieku w Europie dochodziło do wielkich epidemii. Dziś cholera występuje przede wszystkim na terenach w których trudno o dostęp do bieżącej i czystej wody. Szczególnie zagrożone są rejony Azji, Afryki czy Karaibów, gdzie pomimo narażenia na chorobę, nie ma powszechnego dostępu do szczepionek. Cholera często występuje w regionach dotkniętych katastrofami naturalnymi czy wojną.
Objawy i skutki cholery
Głównym objawem cholery jest wodnista biegunka. Może prowadzić do zagrażającego życiu odwodnienia. Inne objawy obejmują:
- Wymioty
- Ekstremalne pragnienie
- Zmęczenie
- Skurcze lub osłabienie mięśni
- Zawroty głowy
- Bardzo małe oddawanie moczu
- Szybkie tętno
Niektóre przypadki zarażenia się bakteriami cholery są bezobjawowe lub mają lekkie objawy.

Jak zaraźliwa jest cholera? Czy można zarazić się nią od człowieka?
Cholera nie przenosi się z człowieka na człowieka poprzez bezpośredni kontakt, kaszel lub kichanie. Zarażenie odbywa się pośrednio poprzez rozprzestrzenianie wody i jedzenia zakażonych bakteriami Vibrio cholera.
Większe szanse na zarażenie się bakteriami cholery mają kobiety, osoby z grupą krwi 0, osoby z niskim poziomem kwasu żołądkowego lub zarażeni bakterią Helicobacter pylori (wywołującej wrzody żołądka).
Śmiertelność cholery
Według szacunków nieleczona cholera może osiągać śmiertelność na poziomie 50 proc. Niemniej wsparcie dzisiejszej medycyny pozwala zmniejszyć te szanse do 1 proc.
Jak leczy się cholerę?
Leczenie cholery obejmuje przyjmowanie dużej ilości płynów w formie picia lub dożylnie, aby zapobiec odwodnieniu. Wykorzystane mogą zostać także antybiotyki, takie jak doksycyklina, erytromycyna lub azytromycyna. Lekarze leczą również dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat suplementami cynku.
W przypadku zarażenia się cholerą nie jest zalecane picie słodzonych napojów czy napojów dla sportowców oraz przyjmowanie standardowych środków na biegunkę, gdyż te mogą jeszcze bardziej osłabić organizm.
Źródła: Cleveland Clinic, Centers for Disease Control and Prevention, National Library od Medicine