Jest w napojach energetycznych. Odkryli, że ma związek z rakiem krwi
Naukowcy z Wilmot Cancer Institute przy Uniwersytecie w Rochester odkryli, że tauryna - naturalnie występująca w organizmie i dostarczana wraz z niektórymi produktami spożywczymi, np. popularnymi napojami energetycznymi, jest kluczowym regulatorem nowotworów mieloidalnych, jak białaczka. Mówiąc wprost, badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego "Nature" sugeruje, że tauryna może zwiększać ryzyko nowotworów krwi.

Nowe badanie amerykańskich naukowców rzuca światło na związek między tauryną a białaczką. Wynika z nich, że ten popularny składnik - najbardziej znany z obecności w popularnych napojach energetycznych - odgrywa rolę w rozwoju nowotworów krwi. Mimo że tauryna jest naturalnie wytwarzana w organizmie, może napędzać rozwój raka, gdy zostaje pobierana przez komórki białaczkowe ze środowiska szpiku kostnego.
Jak tauryna wpływa na rozwój komórek białaczkowych
Zespół dr Jeevishy Bajaj wykazał, że komórki białaczkowe nie potrafią samodzielnie produkować tauryny i zamiast tego przechwytują ją z mikrośrodowiska szpiku kostnego, korzystając z transportera tauryny kodowanego przez gen SLC6A6. Dzięki narzędziom genetycznym badaczom udało się zablokować wzrost białaczki w modelach mysich oraz w ludzkich próbkach komórek nowotworowych, uniemożliwiając taurynie dostanie się do komórek rakowych.
Jesteśmy bardzo podekscytowani wynikami, ponieważ pokazują one, że blokowanie pobierania tauryny przez komórki białaczkowe może być nowym kierunkiem leczenia tych agresywnych chorób
Tauryna wspiera metabolizm komórek nowotworowych
Dalsze badania wykazały, że gdy komórki nowotworowe przyswajają taurynę, dochodzi do aktywacji glikolizy, czyli rozkładu glukozy w celu produkcji energii - jest to proces, który intensyfikuje wzrost nowotworu. Jak dodaje dr Jane Liesveld, współautorka publikacji i onkolog kliniczna, te badania pokazują, że "lokalne stężenia tauryny w szpiku kostnym mogą sprzyjać rozwojowi białaczki, co sugeruje ostrożność w stosowaniu suplementacji tauryną w wysokich dawkach".
Autorzy badania sugerują więc, że wysokie dawki tauryny mogą być potencjalnie szkodliwe, szczególnie dla pacjentów z białaczką. A czemu akurat oni mieliby je przyjmować? Bo co ciekawe, często są one stosowane przez pacjentów nowotworowych w celu łagodzenia skutków ubocznych chemioterapii. Jak podkreśla dr Bajaj, to obszar badań, który wciąż dynamicznie się rozwija.
Dla przykładu wskazuje ona na opublikowane w ubiegłym roku w czasopiśmie "Cell" wyniki badań nad tauryną w kontekście nowotworów żołądka, z których wynika, że suplementacja może potencjalnie przynosić korzyści niektórym pacjentom poprzez wspomaganie układu odpornościowego. Zespół planuje też kolejne badania, które mają odpowiedzieć na pytanie, jak sygnały ze środowiska szpiku mogą przekształcać zespoły mielodysplastyczne (MDS) w ostrą białaczkę.
Ponieważ tauryna jest powszechnym składnikiem napojów energetycznych i suplementów stosowanych w celu łagodzenia skutków ubocznych chemioterapii, nasze wyniki sugerują, że warto uważnie rozważyć korzyści tej suplementacji u pacjentów z białaczką