Pijesz kawę? I masz rację, bo będziesz żyć dłużej

Na to badanie czekali miłośnicy "małej czarnej". Osoby pijące kawę są mniej narażone na śmierć. I nie ma znaczenia, czy ją słodzą, czy też nie.

"Mała czarna" korzystna dla zdrowia? Tak twierdzą chińscy naukowcy
"Mała czarna" korzystna dla zdrowia? Tak twierdzą chińscy naukowcy123RF/PICSEL

Istnieje powszechne przekonanie, że dla własnego zdrowia warto pomyśleć o wyeliminowaniu kawy z codziennego życia. Ma ona być szkodliwa na serce, wpływać negatywnie na sen i sprawiać, że z organizmu są wypłukiwane ważne mikroelementy. Istnieje także odwieczny spór wokół tego, jaki wpływ na nasz organizm ma kawa, do której dodajemy cukier. Tym bardziej szokujące są wyniki badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w chińskim Guangzhou. Może być zupełnie odwrotnie, niż myślicie!

Pijesz kawę? Pożyjesz dłużej

Do badań wykorzystano ankiety, które 10 lat temu musieli wypełnić klienci jednego z brytyjskich banków. Byli to całkowicie zdrowi ludzie, którzy nie mieli stwierdzonych chorób serca czy zdiagnozowanych nowotworów. 171 tysięcy osób odpowiedziało w ankiecie na pytanie, czy pije kawę, w jakiej ilości i czy ją słodzi cukrem lub słodzikiem. Naukowcy z chińskiego Uniwersytetu sprawdzili, w jakiej kondycji byli uczestnicy badania po upływie 7 lat. Wyniki zaskoczyły wszystkich.

Osoby pijące kawę w małych ilościach są mniej narażone na przedwczesny zgon
Osoby pijące kawę w małych ilościach są mniej narażone na przedwczesny zgon123RF/PICSEL

Okazało się, że osoby pijące kawę cieszyły się o wiele lepszym zdrowiem niż ci, którzy jej nie pili wcale. I tu kolejna niespodzianka - nie ma znaczenia, czy wypijana kawa było słodzona, czy też nie. Wniosek z badań był jednoznaczny - regularne spożywanie umiarkowanej ilości kawy (1,5-3,5 filiżanki kawy dziennie) sprawia, że jest się mniej narażonym na przedwczesny zgon. Śmiertelność w grupie "niepijących kawę" była większa nawet o 20 procent!

Kilka znaków zapytania

Wyniki badań chińskich naukowców opublikowano w periodyku Annals of Internal Medicine i wzbudziły duże emocje wśród lekarzy. Krytycy metody badawczej przyjętej przez chińskich naukowców przekonywali, że ankietowani klienci banku to bardzo szczególni ludzie, raczej zamożni i dbający o własne zdrowie. Zwrócono także uwagę, że Brytyjczycy nie powinni być pytani w w ankiecie o kawę, gdyż na wyspach brytyjskich najbardziej popularnym napojem jest herbata.

Niezależnie od tego, czy metoda badawcza Chińczyków była poprawna nie ulega wątpliwości jedno: miłośnicy kawy twierdzą, że ma ona pozytywny wpływ na ich samopoczucie. "Mała czarna" potrafi sprawić, że wiele codziennych spraw zaczyna wydawać się łatwiejszymi. Ta cudowna cecha kawy może oznaczać, że poprawia się nastrój. To z kolei może mieć wpływ na nasze zdrowie i w konsekwencji wydłużyć życie.

Motyl i Globus: Propaganda na mapach świata...INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas