Słodzik aspartam i ryzyko raka. WHO ma wyniki badań

Spór o to, czy aspartam wywołuje raka trwa nieprzerwanie od 40 lat
Spór o to, czy aspartam wywołuje raka trwa nieprzerwanie od 40 lat123RF/PICSEL
  • Ten słodzik jest w tysiącach produktów, które spożywamy każdego dnia. 
  • Słodkie napoje, kawa rozpuszczalna, guma do żucia czy płatki śniadaniowe mogą zawierać aspartam. 
  • Oprócz tego jest używany jako popularny słodzik sprzedawany w oddzielnych opakowaniach, który można dodawać do kawy czy herbaty.

Czy słodzik aspartam jest bezpieczny?

Nasze badania wykazują, że sporadyczne spożywanie aspartamu nie stwarza żadnego ryzyka dla zdrowia
Dr Francesco Branca, dyrektor departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Światowej Organizacji Zdrowia

Co to jest aspartam?

Przed wojną pracowali w IT. Teraz latają dronami nad linią frontuAFPAFP