Trzeba będzie polubić ostrygi. Pomogą w walce ze współczesną "plagą"

Ostrygi to jedzenie dla koneserów - niektórzy uwielbiają ten smak i konsystencję, inni za żadne skarby nie chcą nawet spróbować. Już niedługo wszyscy możemy jednak skorzystać na dociekliwości naukowców, którzy postanowili przyjrzeć im się bliżej, koncentrując się na potencjalnych korzyściach zdrowotnych, a konkretniej pomocy w walce z rosnącą globalną opornością na antybiotyki.

Ostrygi to prawdziwy przysmak, a przy okazji sposób na walkę z superbakteriami
Ostrygi to prawdziwy przysmak, a przy okazji sposób na walkę z superbakteriami123RF/PICSEL

Nowe badania prowadzone przez naukowców z Southern Cross University w Nowej Południowej Walii sugerują, że białka znajdujące się w krwi ostryg nie tylko wykazują właściwości zabijające bakterie, ale również zwiększają skuteczność niektórych popularnych antybiotyków, których działanie zostało osłabione przez rozwój oporności na leki. To kontynuacja wcześniejszej pracy naukowców, którzy zidentyfikowali w hemolimfie ostryg Sydney Rock Oyster białka hamujące wzrost bakterii Streptococcus pneumoniae, odpowiedzialnej za infekcje dróg oddechowych, w tym zapalenie płuc.

Większość organizmów posiada naturalne mechanizmy obronne, które chronią je przed infekcjami. Ostrygi nieustannie filtrują bakterie z wody, więc są doskonałym miejscem do poszukiwań potencjalnych antybiotyków
powiedziała prof. Kirsten Benkendorff, współautorka badania i specjalistka z Wydziału Nauki i Inżynierii Uniwersytetu Southern Cross.

Biofilmy bakteryjne a oporność na antybiotyki

Bakterie są trudne do zabicia, ponieważ mogą tworzyć biofilmy, zwane też błoną biologiczną. To złożona wielokomórkowa struktura bakterii (i innych organizmów) otoczona warstwą substancji organicznych i nieorganicznych, produkowanych przez te drobnoustroje, wykazująca adhezję zarówno do powierzchni biologicznych, jak i abiotycznych. Dzięki temu bakterie mogą przyczepiać się do powierzchni biologicznych, chroniąc się przed działaniem antybiotyków i układem odpornościowym.

Badacze odkryli jednak, że białka hemolimfy - jest to ostrygowy odpowiednik ludzkiej krwi - wykazują działanie przeciwbakteryjne, szczególnie w stosunku do bakterii Streptococcus pneumoniae oraz Streptococcus pyogenes, które powodują zapalenie gardła i anginę. Białka te zakłócają również zdolność bakterii do tworzenia biofilmów, co sprawia, że bakterie są bardziej podatne na działanie antybiotyków.

Białka hemolimfy ostryg zapobiegają tworzeniu biofilmów i niszczą już istniejące, dzięki czemu bakterie pozostają dostępne dla antybiotyków przy niższych dawkach
powiedziała Benkendorff.

Wzrost skuteczności antybiotyków

Badania wykazały, że białka hemolimfy ostryg zwiększają skuteczność tradycyjnych antybiotyków, jak ampicylina, gentamycyna, trimetoprim i cyprofloksacyna, nawet od dwóch do 32 razy w stosunku do bakterii, które mają kluczowe znaczenie kliniczne. Oprócz bakterii Streptococcus, białka te poprawiają skuteczność antybiotyków w walce z Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Moraxella catarrhalis i Staphylococcus aureus – bakteriami odpowiedzialnymi za poważne infekcje krwi, płuc, skóry i kości.

Ważne jest, że białka hemolimfy ostryg zostały uznane za bezpieczne i nietoksyczne dla ludzkich komórek płucnych. Niemniej jednak, doprowadzenie tych odkryć do produkcji nowego, bezpiecznego leku, zajmie jeszcze dużo czasu i wymaga znacznych inwestycji. Z drugiej strony, globalny rynek leków pochodzenia morskiego, który według prognoz ma osiągnąć wartość 9,2 mld dolarów do 2034 roku, może przyciągnąć inwestorów, którzy wesprą rozwój tej technologii.

Korzyści zdrowotne z jedzenia ostryg

Mówiąc krótko, prace nad nowymi lekami mogą zająć lata, ale badacze sugerują, że jedzenie ostryg może przynieść korzyści zdrowotne już teraz. Ostrygi zawierają cynk, który wspomaga układ odpornościowy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które pomagają w modulowaniu odporności organizmu: "W międzyczasie, jedzenie ostryg może pomóc w walce z infekcjami dróg oddechowych. Ostrygi są bogate w składniki, które wspierają układ odpornościowy, a także w kwasy tłuszczowe i witaminy, które pomagają w utrzymaniu zdrowia".

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Odbył się siódmy test mega-rakiety SpaceXSpaceX / AFPAFP