Wołowina i produkty mleczne w diecie nowotworowej. Pomagają zwalczyć raka?

Naukowcy odkryli, że TVA - kwas tłuszczowy występujący w wołowinie, jagnięcinie i produktach mlecznych - poprawia zdolność komórek odpornościowych do walki z nowotworami.

Stek wołowy nie taki zły. Jego składnik może być pomocny w diecie osób z nowotworami
Stek wołowy nie taki zły. Jego składnik może być pomocny w diecie osób z nowotworami123RF/PICSEL

Naukowcy odkryli, że składnik odżywczy występujący w wołowinie, jagnięcinie i produktach mlecznych wzmacnia komórki odpornościowe organizmu w walce z nowotworami. Mowa o kwasie wakcenowym, wytwarzanym przez florę bakteryjną w żwaczu przeżuwaczy oraz w przewodach pokarmowych zwierząt morskich, który jako izomer trans obecny jest m.in. w mleku i mięsie krowim czy tłuszczach pochodzenia mlecznego. Występuje też w organizmie człowieka, ale pozyskiwany jest głównie z diety. I jak dowiadujemy się z publikacji w magazynie Nature, ma niebagatelny wpływ na terapię nowotworową, pomagając komórkom odpornościowym znanym jako CD8+ T w niszczeniu komórek nowotworowych.

Wołowina i nabiał pomogą w walce z rakiem

Badacze odkryli, że pacjenci chorzy na raka z wyższym poziomem TVA krążącym we krwi lepiej reagują na immunoterapię, co sugeruje, że kwas wakcenowy może mieć potencjał jako suplement diety uzupełniający kliniczne metody leczenia raka. Jak wyjaśnia dr Jing Chen z Uniwersytetu w Chicago, jedna z autorek nowego badania, prowadzi się wiele badań próbujących rozszyfrować związek między dietą a zdrowiem człowieka, ale ze względu na dużą różnorodność żywności, którą ludzie jedzą, bardzo trudno jest zrozumieć leżące u jego podstaw mechanizmy.

Koncentrując się na składnikach odżywczych, które mogą aktywować odpowiedź limfocytów T, znaleźliśmy taki, który faktycznie zwiększa odporność przeciwnowotworową poprzez aktywację ważnego szlaku odpornościowego
wyjaśnia Chen.

Aby zrozumieć, w jaki sposób TVA poprawia zdolność limfocytów T CD8+ do walki z rakiem, naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach. Stwierdzono, że u gryzoni na diecie wzbogaconej w TVA znacząco zmniejszono potencjał wzrostu nowotworu komórek czerniaka i raka okrężnicy w porównaniu z myszami karmionymi dietą kontrolną.

Naukowcy zbadali także mechanizm, dzięki któremu TVA pomaga komórkom odpornościowym w walce z rakiem i odkryli, że dezaktywuje on białko na powierzchni komórki zwane GPR43 i aktywuje proces sygnalizacji komórkowej znany jako szlak CREB, który obejmuje funkcje takie jak wzrost i przeżycie komórek.

Następnie zespół przeanalizował próbki krwi pobrane od pacjentów poddawanych immunoterapii z powodu chłoniaka i odkrył, że pacjenci z wyższym poziomem TVA zazwyczaj lepiej reagowali na leczenie niż pacjenci z niższym poziomem. Przetestowali także linie komórkowe białaczki i zaobserwowali, że TVA zwiększa zdolność leku immunoterapeutycznego do zabijania komórek białaczkowych.

Mówiąc krótko, TVA ma zdecydowanie potencjał walki z rakiem, ale należy jednocześnie pamiętać, że istnieje coraz więcej dowodów na to, że spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa i nabiału może być szkodliwe dla zdrowia, więc bezpieczniej byłoby pomyśleć raczej o podawaniu go jako suplementu diety.

Zobaczyć, że pojedynczy składnik odżywczy, taki jak TVA, ma bardzo ukierunkowany mechanizm na docelowy typ komórek odpornościowych, z bardzo głęboką reakcją fizjologiczną na poziomie całego organizmu - uważam to za naprawdę niesamowite i intrygujące
podsumowuje autorka badań.
Albania: Zaprzysiężona dziewica KanunDeutsche Welle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas