Cukierek to psikus. Co robią z nami słodycze zjedzone w Halloween?

Każdego roku nadchodzi ten czas, gdy dni stają się coraz krótsze, powietrze chłodniejsze, a zewsząd zerkają na nas ogromne pomarańczowe dynie. To znak, że przed nami Halloween, które coraz chętniej obchodzi się nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Eksperci nie mają jednak wątpliwości, że za tym beztroskim świętowaniem kryje się coś znacznie bardziej niepokojącego niż okolicznościowe ozdoby - cukier!

Słodkie zagrożenie Halloween – jak cukier wpływa na zdrowie jelit?
Słodkie zagrożenie Halloween – jak cukier wpływa na zdrowie jelit?123RF/PICSEL

Negatywny wpływ cukru na zdrowie jelit

Jelita są domem dla trudnej do policzenia liczby mikroorganizmów, znanych jako mikrobiom jelitowy. Na co dzień żyją tam we względnej równowadze, ale jak ostrzegają naukowcy, cukier i inne składniki obecne w halloweenowych przysmakach mogą łatwo ją zakłócić, prowadząc do rozwoju szkodliwych bakterii i osłabienia odporności organizmu, a także innych przypadłości. Według badań gastroenterologa Christophera Dammana z University of Washington, mikrobiom odgrywa kluczową rolę w zdrowiu całego organizmu, regulując trawienie, metabolizm, a nawet zdrowie mózgu.

Wyjaśnia on, że zdrowy mikrobiom działa jak mikrobiologiczna fabryka, trawiąc składniki odżywcze, których organizm sam nie jest w stanie przyswoić, jak błonnik i polifenole obecne w roślinach. Wytwarza też cenne metabolity, które chronią organizm przed infekcjami i wspierają zdrowie mózgu. Jednak cukier, tłuszcze nasycone i dodatki w słodyczach mogą zakłócić ten proces, sprzyjając rozwojowi bakterii zapalnych, które osłabiają barierę jelitową i prowadzą do otyłości, infekcji, chorób autoimmunologicznych, a nawet zaburzeń poznawczych typu choroba Alzheimera.

Lepsze i gorsze słodkości

I chociaż żaden cukierek nie jest zdrowy, niektóre mogą być mniej szkodliwe dla mikrobiomu niż inne i to właśnie takie warto wybierać w Halloween. Wśród lepszych wyborów znajdują się słodycze z orzechami i owocami, takie jak migdały w miodzie czy jabłka w karmelu, które dostarczają błonnika i polifenoli. Z drugiej strony znajdują się zaś pełne syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczów nasyconych i innych dodatków kolorowe żelki, draże i cukierki, które lepiej omijać szerokim łukiem.

To już lepsze będą czekoladowe cukierki, a zwłaszcza gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 80-85 proc. zawierająca błonnik i polifenole, które wspierają zdrowie jelit i mogą nawet poprawić nastrój. A jeszcze lepsze będą ciemne czekolady z orzechami, które dostarczają dodatkowo białka, błonnika i zdrowych tłuszczów omega-3. W każdym przypadku warto jednak pamiętać, by szczególnie zadbać o jelita po halloweenowym szaleństwie, przywracając rówowagę mikrobiomu.

Jak przywrócić równowagę po Halloween?

Jak to zrobić? Według prof. Dammana kluczowe są błonnik, polifenole, nienasycone tłuszcze i produkty fermentowane. Błonnik z pełnych ziaren, nasion, owoców i warzyw wspomaga trawienie i odżywia korzystne bakterie jelitowe. Polifenole zawarte w jagodach, winogronach i zielonej herbacie pomagają redukować stan zapalny.

Nienasycone tłuszcze z orzechów włoskich, nasion chia, awokado i tłustych ryb, jak łosoś, wspierają zdrowy mikrobiom. Fermentowane produkty, jak kiszona kapusta, jogurt czy kefir dostarczają bakterii probiotycznych, które pomagają odbudować równowagę mikrobiomu. Mówiąc krótko, Halloween to czas na dobrą zabawę i słodkie przysmaki, ale warto zachować umiar i zadbać o zdrową dietę na co dzień.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Gamingowa transformacja
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas