Reklama

Czy słona dieta sprawia, że jesteśmy bardziej zestresowani? To możliwe

Wiemy, że sól wpływa na aktywność mózgu. Czy jej spożycie, również nadmierne, może też wpłynąć na nasze emocje? Jak się okazuje, poniekąd tak. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Edynburgu wykazało, że dieta zawierająca dużo soli może się przyczynić do zwiększenia poziomu odczuwanego stresu.

Jaka jest norma dziennego spożycia soli? Poniżej 6 g i tyle mniej więcej znajduje się w płaskiej łyżeczce soli. Jak się jednak okazuje, większość ludzi spożywa średnio około 3 g więcej. Wpływ spożycia nadmiernej ilości soli na układ krążenia oraz serce jest naukowcom znany. Wpadli oni jednak na pomysł, aby zbadać wpływ soli na... odczuwany stres.

By to zrobić, badacze z brytyjskiego Uniwersytetu w Edynburgu karmili myszy dietą o wysokiej zawartości soli - odpowiadającą typowemu spożyciu soli przez ludzi - i monitorowali poziom ich kortykosteronu przez okres od dwóch do ośmiu tygodniu.

Odczuwasz stres? Sprawdź, czy nie spożywasz zbyt wiele soli

Reklama

Przetestowano również odporność na stres zewnętrzny. Wyniki badań wykazały, że odpowiedź hormonalna na stres była znacznie wyższa, gdy myszy spożywały pokarm bogaty w sól. Nadmierne ilości spożycia soli mogą mieć też długotrwałe, negatywne skutki dla organizmu. Jeśli regularnie jesteśmy zestresowani, zwiększa się ryzyko wystąpienia immunosupresji, otyłości, insulinooporności czy cukrzycy typu 2. Może to także wpływać na naszą higienę snu czy nastrój.

Obniżenie spożycia soli może natomiast zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie naukowym "Cardiovascular Reasearch". Naukowcy podkreślili w nim, że nadmierne spożycie soli jest niekorzystne dla zdrowia i powinno się przeprowadzić więcej badań, które pozwoliłyby sprawdzić, czy tego rodzaju dieta wpływa na inne odczucia czy zachowania, takie jak lęki czy agresję. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy