To płynne złoto. Już 2 łyżki dziennie obniżają poziom cukru i cholesterolu
Jak potwierdzają nowe badania, miód ma jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych, niż do tej pory sądziliśmy - wynika z nich, że wystarczą już 2 łyżki dziennie, żeby znacząco poprawić swoje wyniki cholesterolu i cukru we krwi, a tym samym zdrowie.
Jak informują naukowcy University of Toronto w swoim nowym badaniu, chociaż spożywanie niemal czystego cukru w przypadku problemów ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, wydaje się pomysłem co najmniej nierozsądnym, to miód wykazuje świetne działanie regulujące ten parametr, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu. Na tym jego zalety się jednak nie kończą, bo zdaniem badaczy wystarczy zamienić cukier używany do słodzenia herbaty na miód, żeby obniżyć ryzyko zachorowania na takie choroby, jak cukrzyca typu 2, choroby serca czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.
Zespół przeanalizował wyniki 18 badań przeprowadzonych na ponad 1100 ochotników, które jasno wskazują, że miód z jednego źródła kwiatowego ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Spożywanie miodu obniża poziom glukozy we krwi na czczo i liczbę lipoprotein o niskiej gęstości, tzw. złego cholesterolu we krwi, a także zwiększa lipoproteiny o dużej gęstości, tzw. dobry cholesterol") i wykazuje poprawę w zakresie stanu zapalnego.