Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Jest wreszcie odpowiedź

Co sprawia, że czekolada jest taka smaczna?
Co sprawia, że czekolada jest taka smaczna?123RF/PICSEL

Tłuszcz a czekolada

Zobacz również:

    Co dzieje się z czekoladą

    Konsystencja czekolady gra kluczową rolę
    Konsystencja czekolady gra kluczową rolę123RF/PICSEL
    Dzięki zrozumieniu mechanizmów fizycznych, które zachodzą, gdy ludzie jedzą czekoladę, wierzymy, że można opracować kolejną generację czekolady, która zapewnia smak i wrażenie wysokotłuszczowej czekolady, a jednocześnie jest zdrowszym wyborem. Nasze badania otwierają możliwość, że producenci mogą inteligentnie projektować ciemną czekoladę, aby zmniejszyć ogólną zawartość tłuszczu. Wierzymy, że ciemną czekoladę można wytwarzać w architekturze gradientowej, z tłuszczem pokrywającym powierzchnię czekoladek i cząstek, aby zapewnić pożądane doznania bez dodawania zbyt dużej ilości tłuszczu do wnętrza czekolady.
    Główny badacz, Dr Siavash Soltanahmadi, School of Food Science and Nutrition in Leeds
    W Japonii zakwitły wiśnie. Dla mieszkańców to czas radościHARUMI OZAWA / AFPTV / AFPAFP