Dodaj trochę robali, będzie smakować jak mięso... Skusicie się?

Larwy mączniaka młynarka nadają się do spożycia - naukowcy polecają
Larwy mączniaka młynarka nadają się do spożycia - naukowcy polecają123RF/PICSEL

Nadchodzą przyprawy z mielonych robali

Owady są pożywnym i zdrowym źródłem pokarmu z dużą ilością kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, błonnika i wysokiej jakości białka, które przypomina mięso. Wielu konsumentów lubi i potrzebuje białko zwierzęce w diecie, jednak tradycyjna hodowla zwierząt powoduje większe emisje gazów cieplarnianych niż samochody. Hodowla owadów wymaga zaś zaledwie ułamka ziemi, wody i paszy w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt
tłumaczy autor badań, In Hee Cho z Uniwersytetu Wonkwang w Korei Południowej.
Algorytm wyśledzi tygrysa. Brytyjscy naukowcy walczą z nielegalnym handlemAFP