Jednak nie czarna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego warto dodać mleko do kawy
Jak wynika z najnowszych badań Uniwersytetu Kopenhaskiego na temat kawy opublikowanych na łamach magazynów Food Chemistry i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, odrobina mleka dodana do porannej kawy znacznie podnosi właściwości zdrowotne napoju.
Pić na zdrowie czy może jednak unikać? Ile filiżanek dziennie? Czarna czy biała? Badań na temat kawy wprawdzie nie brakuje, ale często przynoszą one sprzeczne informacje, w których można się pogubić. Najnowsze sugeruje jednak, że kawa ma prozdrowotne właściwości, które możemy jeszcze poprawić, dodając do ulubionego napoju mleko - naukowcy zajmujący się żywnością wykazali w kilku badaniach, że białka mleka mogą wiązać się z przeciwutleniaczami w kawie, wzmacniając wszelkie potencjalne korzyści zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne.
Badania koncentrowały się na rodzinie związków organicznych obecnych w wielu produktach spożywczych znanej jako polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające i zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu. Bo chociaż ich znaczenie dla naszego organizmu jest dobrze znane, to zaskakująco mało wiemy na temat interakcji polifenoli z innymi cząsteczkami znajdującymi się w żywności. Naukowcy Uniwersytetu Kopenhaskiego skupili się na jednej konkretnej interakcji polifenoli - kwasu kawowego i kwasu chlorogenowego (dwa główne polifenole występujące w kawie) oraz cysteiny (jeden z aminokwasów mlecznych).