Jednak nie czarna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego warto dodać mleko do kawy
Jak wynika z najnowszych badań Uniwersytetu Kopenhaskiego na temat kawy opublikowanych na łamach magazynów Food Chemistry i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, odrobina mleka dodana do porannej kawy znacznie podnosi właściwości zdrowotne napoju.

Pić na zdrowie czy może jednak unikać? Ile filiżanek dziennie? Czarna czy biała? Badań na temat kawy wprawdzie nie brakuje, ale często przynoszą one sprzeczne informacje, w których można się pogubić. Najnowsze sugeruje jednak, że kawa ma prozdrowotne właściwości, które możemy jeszcze poprawić, dodając do ulubionego napoju mleko - naukowcy zajmujący się żywnością wykazali w kilku badaniach, że białka mleka mogą wiązać się z przeciwutleniaczami w kawie, wzmacniając wszelkie potencjalne korzyści zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne.
Kawa jednak z mlekiem. Dla zdrowia
Badania koncentrowały się na rodzinie związków organicznych obecnych w wielu produktach spożywczych znanej jako polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające i zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu. Bo chociaż ich znaczenie dla naszego organizmu jest dobrze znane, to zaskakująco mało wiemy na temat interakcji polifenoli z innymi cząsteczkami znajdującymi się w żywności. Naukowcy Uniwersytetu Kopenhaskiego skupili się na jednej konkretnej interakcji polifenoli - kwasu kawowego i kwasu chlorogenowego (dwa główne polifenole występujące w kawie) oraz cysteiny (jeden z aminokwasów mlecznych).
Pierwsze badanie dotyczyło wpływu tych kombinacji polifenoli i białek na komórki odpornościowe w warunkach laboratoryjnych - naukowcy sztucznie prowokowali stan zapalny komórek odpornościowych, aby sprawdzić skuteczność ich działania. Wyniki okazały się imponujące, bo polifenole wzbogacone białkiem okazały się dwukrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu stanom zapalnym w komórkach odpornościowych w porównaniu z samymi polifenolami.
Kolejnym krokiem w badaniach było sprawdzenie, czy to specyficzne wiązanie polifenol-białko zachodzi również w napoju kawowym z mlekiem i rezultaty ponownie zaskoczyły. Komercyjne napoje kawowe generują te nowe związane cząsteczki, co oznacza, że dodawanie mleka do kawy ma znaczenie prozdrowotne i podobnie jest w przypadku mlecznego dodatku do innych napojów czy potraw - mięsa, warzyw czy owoców.
Nasze wyniki pokazują, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w napojach kawowych z mlekiem, które badaliśmy. W rzeczywistości reakcja zachodzi tak szybko, że trudno było jej uniknąć w jakiejkolwiek żywności, którą do tej pory badaliśmy
W tym momencie naukowcy zaobserwowali te efekty przeciwzapalne tylko w eksperymentach na komórkach w laboratorium, dlatego kolejnym etapem będą badania na zwierzętach, a potem na ludziach. Według autora badań trwają również prace nad sposobami zwiększenia aktywności polifenoli w ludzkich ciałach poprzez inżynierię białek - nasze organizmy nie wchłaniają zbyt dużo polifenoli, więc badacze sprawdzają, jak zamknąć je w strukturach białkowych, które poprawiają ich wchłanianie.
Polecamy na Antyweb | 1 mln euro na reklamę Google w 4 lata, tyle wydali polscy politycy