Jednak nie czarna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego warto dodać mleko do kawy

Jak wynika z najnowszych badań Uniwersytetu Kopenhaskiego na temat kawy opublikowanych na łamach magazynów Food Chemistry i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, odrobina mleka dodana do porannej kawy znacznie podnosi właściwości zdrowotne napoju.

Jak wynika z najnowszych badań Uniwersytetu Kopenhaskiego na temat kawy opublikowanych na łamach magazynów Food Chemistry i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, odrobina mleka dodana do porannej kawy znacznie podnosi właściwości zdrowotne napoju.
Czarna czy z mlekiem? Naukowcy nie mają wątpliwości /123RF/PICSEL

Pić na zdrowie czy może jednak unikać? Ile filiżanek dziennie? Czarna czy biała? Badań na temat kawy wprawdzie nie brakuje, ale często przynoszą one sprzeczne informacje, w których można się pogubić. Najnowsze sugeruje jednak, że kawa ma prozdrowotne właściwości, które możemy jeszcze poprawić, dodając do ulubionego napoju mleko - naukowcy zajmujący się żywnością wykazali w kilku badaniach, że białka mleka mogą wiązać się z przeciwutleniaczami w kawie, wzmacniając wszelkie potencjalne korzyści zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne.

Kawa jednak z mlekiem. Dla zdrowia

Badania koncentrowały się na rodzinie związków organicznych obecnych w wielu produktach spożywczych znanej jako polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające i zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu. Bo chociaż ich znaczenie dla naszego organizmu jest dobrze znane, to zaskakująco mało wiemy na temat interakcji polifenoli z innymi cząsteczkami znajdującymi się w żywności. Naukowcy Uniwersytetu Kopenhaskiego skupili się na jednej konkretnej interakcji polifenoli - kwasu kawowego i kwasu chlorogenowego (dwa główne polifenole występujące w kawie) oraz cysteiny (jeden z aminokwasów mlecznych).

Reklama

Pierwsze badanie dotyczyło wpływu tych kombinacji polifenoli i białek na komórki odpornościowe w warunkach laboratoryjnych - naukowcy sztucznie prowokowali stan zapalny komórek odpornościowych, aby sprawdzić skuteczność ich działania. Wyniki okazały się imponujące, bo polifenole wzbogacone białkiem okazały się dwukrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu stanom zapalnym w komórkach odpornościowych w porównaniu z samymi polifenolami.

Kolejnym krokiem w badaniach było sprawdzenie, czy to specyficzne wiązanie polifenol-białko zachodzi również w napoju kawowym z mlekiem i rezultaty ponownie zaskoczyły. Komercyjne napoje kawowe generują te nowe związane cząsteczki, co oznacza, że dodawanie mleka do kawy ma znaczenie prozdrowotne i podobnie jest w przypadku mlecznego dodatku do innych napojów czy potraw - mięsa, warzyw czy owoców.

W tym momencie naukowcy zaobserwowali te efekty przeciwzapalne tylko w eksperymentach na komórkach w laboratorium, dlatego kolejnym etapem będą badania na zwierzętach, a potem na ludziach. Według autora badań trwają również prace nad sposobami zwiększenia aktywności polifenoli w ludzkich ciałach poprzez inżynierię białek - nasze organizmy nie wchłaniają zbyt dużo polifenoli, więc badacze sprawdzają, jak zamknąć je w strukturach białkowych, które poprawiają ich wchłanianie.

Polecamy na Antyweb | 1 mln euro na reklamę Google w 4 lata, tyle wydali polscy politycy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama