Klucz do odchudzania leży w aktywności mózgu, wskazują badania

Michał Rolecki

Michał Rolecki

Naukowcom udało się ustalić, że za skuteczność odchudzania odpowiadają dwa obszary mózgu. Jakie to może mieć dla nas znaczenie?

Dlaczego niektórym udaje się schudnąć, a innym nie? Różnice mogą tkwić w aktywności mózgu
Dlaczego niektórym udaje się schudnąć, a innym nie? Różnice mogą tkwić w aktywności mózgu123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Badacze z Wake Forest University School of Medicine odkryli w mózgu dwa obszary odpowiedzialne za skuteczność odchudzania się. Donoszą o tym na łamach “Obesity".

Naukowcy chcieli ustalić jaki jest związek spadku wagi na diecie z aktywnością dwóch dużych sieci połączeń obecnych w mózgu. Sieć FN1 odpowiada między innymi za doznania zmysłowe oraz koordynację ruchów, FN2 odpowiada z kolei za mechanizmy samoregulacji i skupienia uwagi.

Aktywność mózgów osób na diecie zobrazowano za pomocą rezonansu magnetycznego (fMRI). Badanie wykonywano dwa razy: gdy badani nie myśleli o niczym szczególnym i gdy polecono im myśleć o jedzeniu.

Ośrodki samokontroli i skupienia mogą przesądzać o wyniku odchudzania

Okazało się, że u osób które zrzuciły więcej kilogramów w ciągu pół roku, w stanie “niemyślenia o niczym szczególnym" większa była aktywność sieci F1. W stanie “myślenia o jedzeniu" większa zaś aktywność sieci F2.

Ma to logiczny sens. Większa aktywność sieci związanej z doznaniami zmysłowymi dostarcza mózgowi bodźców, więc ma się mniejszą motywację do poszukiwania ich na przykład w postaci pożywienia (nasze mózgi traktują jedzenie jak przyjemną nagrodę).

Mniejsza aktywność obszarów związanych z samokontrolą podczas myślenia o jedzeniu ma zapewne związek z tym, że trudno jest powiedzieć sobie “dość". Jedzenie bez skupiania uwagi na posiłku (na stojąco, czy w pośpiechu) jest z kolei mniej sycące, bo mózg słabiej rejestruje wtedy bodźce płynące z jedzenia.

Różnice w aktywności mózgu mogą pomóc w leczeniu otyłości

O tym ostatnim związku wiedzą od dawna psychologowie i dietetycy, ale tym razem wykazały to badania aktywności mózgów.

“Niektórzy mają silniejsze podświadome mechanizmy poszukiwania pożywienia, inni słabsze. W dzisiejszym świecie bodźce namawiają nas do jedzenia są wszędzie. Różnice mogą tłumaczyć, czemu niektórym zrzucanie wagi przychodzi trudniej", mówi dr Burdette.

Im więcej wiemy o takich mechanizmach kontroli naszych zachowań związanych z jedzeniem, tym lepsze terapie będziemy mogli zastosować pacjentom, dodaje. Z czasem może pozwolić to na stworzenie sposobów odchudzania dostosowanych indywidualnie do każdego człowieka.

Wodna pomoc naukowa. Uświadamia o zmianach klimatuINTERIA.TVAFP
Przejdź na