Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe
Nowotwory pozostają prawdziwą plagą naszych czasów. Nie ma na nie skutecznego lekarstwa, dlatego kluczowe jest zapobieganie. Włączenie do diety kurkumy może zmniejszać ryzyko zachorowania i hamować tempo wzrostu guza.
Każdy nowotwór to wynik niekontrolowanej proliferacji komórek, które dzielą się bez końca i rozprzestrzeniają po całym organizmie. Aby się przed tym uchronić, warto pamiętać o odpowiedniej diecie, choć i ta nie daje nam gwarancji ochrony przed nowotworem. Według Cancer Research UK, kurkumina - aktywny składnik kurkumy - może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworu i hamować wzrost guza, gdy już się pojawi.
Powszechnie uważa się, że częste spożywanie owoców, warzyw i pełnoziarnistych zbóż może znacznie zwiększać ochronę przed nowotworami. Niektóre z warzyw mogą cechować się szczególnie silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi. Jednym z nich jest kurkuma, która ma bogatą historię w leczeniu przeciwwirusowym.
"Istnieją pewne dowody na to, że kurkumina, substancja zawarta w kurkumie, może zabijać komórki rakowe w niektórych nowotworach. Badania laboratoryjne wykazały, że kurkumina ma działanie przeciwnowotworowe na komórki rakowe" - czytamy w raporcie Cancer Research UK.
Obserwacje potwierdzają niższe wskaźniki zachorowań na nowotwory w krajach, w których kurkuma jest powszechnie spożywana. Wykazano korzyści płynące ze stosowania kurkuminy u pacjenta z rakiem gruczołowo-torbielowatym (tzw. oblakiem), rzadkim typem nowotworu, który rozwija się w śliniankach lub innych regionach głowy i szyi. Produkt zawierający kurkuminę podawano wraz z Imatinibem, popularnym lekiem przeciwnowotworowym. Po dwóch miesiącach zaobserwowano stabilizację pacjenta, a znaczące zmniejszenie masy guza - aż o 80 proc. - po pół roku leczenia.
Kurkuma działa korzystnie nie tylko podczas leczenia przeciwnowotworowego. Regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko zaćmy, jaskry i zwyrodnienia plamki żółtej. Kurkuma zapobiega wielu dolegliwościom, w tym cukrzycy, wysokiemu poziomowi cholesterolu oraz chorobie Alzheimera.
Niestety, kurkumę można też przedawkować. Nadmierne spożycie tego warzywa powoduje rozstrój żołądka, zgagę, biegunkę oraz zawroty głowy.