Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe

​Nowotwory pozostają prawdziwą plagą naszych czasów. Nie ma na nie skutecznego lekarstwa, dlatego kluczowe jest zapobieganie. Włączenie do diety kurkumy może zmniejszać ryzyko zachorowania i hamować tempo wzrostu guza.

Każdy nowotwór to wynik niekontrolowanej proliferacji komórek, które dzielą się bez końca i rozprzestrzeniają po całym organizmie. Aby się przed tym uchronić, warto pamiętać o odpowiedniej diecie, choć i ta nie daje nam gwarancji ochrony przed nowotworem. Według Cancer Research UK, kurkumina - aktywny składnik kurkumy - może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworu i hamować wzrost guza, gdy już się pojawi.

Powszechnie uważa się, że częste spożywanie owoców, warzyw i pełnoziarnistych zbóż może znacznie zwiększać ochronę przed nowotworami. Niektóre z warzyw mogą cechować się szczególnie silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi. Jednym z nich jest kurkuma, która ma bogatą historię w leczeniu przeciwwirusowym.

"Istnieją pewne dowody na to, że kurkumina, substancja zawarta w kurkumie, może zabijać komórki rakowe w niektórych nowotworach. Badania laboratoryjne wykazały, że kurkumina ma działanie przeciwnowotworowe na komórki rakowe" - czytamy w raporcie Cancer Research UK.

Reklama

Obserwacje potwierdzają niższe wskaźniki zachorowań na nowotwory w krajach, w których kurkuma jest powszechnie spożywana. Wykazano korzyści płynące ze stosowania kurkuminy u pacjenta z rakiem gruczołowo-torbielowatym (tzw. oblakiem), rzadkim typem nowotworu, który rozwija się w śliniankach lub innych regionach głowy i szyi. Produkt zawierający kurkuminę podawano wraz z Imatinibem, popularnym lekiem przeciwnowotworowym. Po dwóch miesiącach zaobserwowano stabilizację pacjenta, a znaczące zmniejszenie masy guza - aż o 80 proc. - po pół roku leczenia.

Kurkuma działa korzystnie nie tylko podczas leczenia przeciwnowotworowego. Regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko zaćmy, jaskry i zwyrodnienia plamki żółtej. Kurkuma zapobiega wielu dolegliwościom, w tym cukrzycy, wysokiemu poziomowi cholesterolu oraz chorobie Alzheimera.

Niestety, kurkumę można też przedawkować. Nadmierne spożycie tego warzywa powoduje rozstrój żołądka, zgagę, biegunkę oraz zawroty głowy.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurkumina | kurkuma | Nowotwór | Onkologia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy