Masz w kuchni mikrofalówkę? Lepiej natychmiast ją wyrzuć...
... albo przynajmniej solidnie zdezynfekuj, bo w niedawnym badaniu obejmującym kilkadziesiąt tych urządzeń odkryto prawie 750 różnych gatunków bakterii. I chociaż duża część z nich jest zupełnie nieszkodliwa, inne mogą poważnie zagrażać zdrowiu.
Jeśli dawno nie dezynfekowaliście swoich kuchenek mikrofalowych, to po przeczytaniu tej wiadomości z pewnością to zrobicie. Jak pokazuje bowiem nowe badanie, jest ona domem dla setek gatunków bakterii, z których część jest naprawdę niebezpieczna dla człowieka. Naukowcy przeanalizowali w nim 30 kuchenek mikrofalowych i odkryli w nich niemal 750 różnych gatunków bakterii, w tym takich typowych raczej dla toalety niż jedzenia.
Co jednak ciekawe, nie we wszystkich kuchenkach mikrofalowych żyją te same typy mikrobiomów, bo jak się okazuje urządzenia te przejmują niektóre mikroskopijne cechy otaczającego obszaru. I tak, kuchenki mikrofalowe stosowane w pomieszczeniach wspólnych lub kuchniach w pojedynczych domach zawierają bakterie inne i mniej zróżnicowane niż kuchenki mikrofalowe znajdujące się w laboratoriach.
Niektóre gatunki rodzajów występujące w domowych kuchenkach mikrofalowych, takie jak Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, mogą stanowić ryzyko dla zdrowia ludzkiego
Czy wiesz, co mieszka w twojej mikrofalówce?
Na przykład Klebsiella to bakteria zwykle występująca w ludzkich odchodach, która może powodować zapalenie płuc i infekcje krwi u ludzi, a do tego "staje się coraz bardziej oporna na antybiotyki".
Enterococcus są elementem naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu, ale kiedy nasza odporność jest osłabiona i zaczyna być ich zbyt wiele, mogą powodować zakażenia cewki moczowej, pęcherza moczowego, dróg rodnych, zapalenia nerek, czy gruczołu krokowego u mężczyzn, a po przedostaniu się do krwiobiegu - podobnie jak wiele innych bakterii, wywołać posocznicę oraz zakażenia wielu narządów.
Większość z 14 opisanych gatunków Aeromonas została powiązana z chorobami człowieka, a wywołują głównie zapalenie żołądka i jelit oraz zakażenia ran, z bakteriemią lub bez. W najcięższej postaci mogą powodować martwicze zapalenie powięzi, które zagraża życiu i czasem wymaga nawet amputacji.
Mikrofale nie zabijają bakterii
I chociaż wydaje się to sprzeczne z logiką, że jakiekolwiek bakterie są w stanie przetrwać promieniowanie w kuchence mikrofalowej, to należy pamiętać, że mikrofale są formą promieniowania niejonizującego, co oznacza, że brakuje im energii do zmiany komórek i atomów, a poziomy promieniowania występujące w kuchence mikrofalowej na dodatek nie mogą być niebezpieczne dla ludzi.
Zdaniem amerykańskiej Agencji Żywności i Leków umieszczanie żywności w kuchence mikrofalowej na odpowiednio długi czas zabija drobnoustroje, ale jest to spowodowane wytwarzanym ciepłem, a nie samym promieniowaniem. Naukowcy przestrzegają też przed paniką, podkreślając, że populacja drobnoustrojów występująca w kuchenkach mikrofalowych nie stwarza większego ryzyka niż pozostałe powierzchnie kuchenne i raczej należy po prostu pamiętać, by regularnie je dezynfekować.
***
Co myślisz o pracy redakcji Geekweeka? Oceń nas! Twoje zdanie ma dla nas znaczenie.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!