Nietolerancja laktozy? Nasi przodkowie pili tak mleko przez tysiące lat... zanim nabyli zdolność jej trawienia
Z najnowszych badań opublikowanych w magazynie Nature wynika, że nasi przodkowie przez tysiące lat spożywali mleko pomimo braku zdolności trawienia laktozy, a jego konsumpcja była na bardzo wysokim poziomie już 7000 lat p.n.e.
Ludy Europy, Środkowego Wschodu i Afryki najpewniej piły mleko udomowionych zwierząt na długo przed tym, jak wykształciły zdolność trawienia laktozy. Udało się to ustalić na podstawie fragmentów dziesiątek tysięcy naczyń z 554 archeologicznych stanowisk w całej Europie, które zawierały osady tłuszczu zwierzęcego - to właśnie stąd wiemy, że spożycie mleka było powszechne już w młodszej epoce kamienia, ok. 7000 lat p.n.e.
Tymczasem obecność tzw. genu mleka, który umożliwił dorosłym trawienie mlecznego cukru, pojawił się według naszej wiedzy ok. 4700-4800 lat p.n.e., czyli tysiące lat później. Co więcej, jego obecność w tym czasie nie była wcale powszechna, bo ta pojawiła się dopiero ok. 1000 roku p.n.e., czyli 4000 lat po jego pierwszym odkryciu i 6000 lat od momentu, kiedy spożycie mleka w Europie się rozpowszechniło.