Pomagają chronić przed kilkunastoma typami raka. Są w zasięgu ręki
Nowe badania wskazują, że wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 we krwi mogą wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju niektórych typów nowotworów. To kolejny element debaty naukowej na temat korzyści zdrowotnych tych tłuszczów, które jednocześnie były przedmiotem wielu sprzecznych wyników badań.
Wcześniejsze badania sugerowały, że suplementy rybne mogą zmniejszać ryzyko astmy u dzieci oraz przynosić korzyści sercowo-naczyniowe, ale brak było jednoznacznych dowodów na ich wpływ na redukcję ryzyka chorób serca czy nowotworów. Tymczasem nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Georgii (UGA) w Stanach Zjednoczonych dostarcza pozytywnych dowodów na potencjalną rolę kwasów omega-3 i omega-6 w profilaktyce raka.
Co warto wiedzieć o omega-3 i omega-6?
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA), określanymi jako "zdrowe tłuszcze". Omega-3 występują w trzech głównych formach, tj. kwas alfa-linolenowy (ALA), który znajdziemy w roślinach, jak nasiona lnu czy chia, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) występujący głównie w rybach i algach. Omega-6 są z kolei obecne w olejach roślinnych, np. sojowym i słonecznikowym, a także w orzechach i nasionach.
W badaniu, które objęło 258 138 uczestników z bazy danych UK Biobank, naukowcy analizowali związek pomiędzy poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w osoczu a częstością występowania nowotworów ogółem oraz 19 różnych typów nowotworów. Badane nowotwory obejmowały m.in.: raka głowy i szyi, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy, wątroby, płuc, czerniaka złośliwego, raka piersi, prostaty, nerek, pęcherza, mózgu oraz nowotwory układu chłonnego.
Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem
Średnia wieku uczestników wynosiła 56,4 roku, a 90,9 proc. stanowiły osoby rasy białej. Przez prawie 13 lat obserwacji u 29 838 osób zdiagnozowano nowotwór. Badanie wykazało, że uczestnicy z wyższymi poziomami omega-3 we krwi mieli mniejsze ryzyko zachorowania na pięć spośród 19 badanych typów nowotworów, w tym okrężnicy, żołądka i płuc. Jednak wyższe stężenie omega-3 wiązało się z nieznacznie wyższym ryzykiem raka prostaty, co sugeruje, że nie wszystkie nowotwory mogą być w ten sam sposób zależne od poziomów omega-3.
Omega-6 również miały korzystny wpływ na zdrowie uczestników badania. Wyższe poziomy omega-6 były związane z niższym ryzykiem wystąpienia 14 z 19 analizowanych typów nowotworów, w tym: mózgu, pęcherza moczowego i czerniaka złośliwego.
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów omega-3 i omega-6
Chociaż nie istnieją oficjalne wytyczne dotyczące minimalnego spożycia tych kwasów tłuszczowych, większość organizacji zdrowotnych zaleca przyjmowanie 250-500 mg połączonych EPA i DHA dziennie. Taka ilość może być dostarczona z około 227 g tłustych ryb tygodniowo. W przypadku omega-6, według Food and Nutrition Board of the US Institute of Medicine, odpowiednie dzienne spożycie wynosi 17 g dla mężczyzn i 12 g dla kobiet w wieku 19-50 lat.
Dla kobiet to prosta decyzja - powinny zwiększyć spożycie kwasów omega-3
Warto jednak wspomnieć, że naukowcy wskazują na pewne ograniczenia badania, które trzeba wziąć pod uwagę. A mowa m.in. o przewadze uczestników o pochodzeniu europejskim, więc wyniki mogą nie odnosić się do innych grup etnicznych, niskiej liczbie przypadków niektórych typów nowotworów, co ogranicza to siłę statystyczną wyników i brak uwzględnienia indywidualnych różnic genetycznych, które powinny zostać przedmiotem kolejnych badań.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!