Potrawy smażone na oliwie nie szkodzą sercu

Dobra wiadomość dla wielbicieli smażonego jedzenia. Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że potrawy przygotowywane na oliwie lub oleju słonecznikowym nie są szkodliwe dla naszego serca

Dieta śródziemnomorska od zawsze uważana była za bardzo zdrową
Dieta śródziemnomorska od zawsze uważana była za bardzo zdrową© Panthermedia

Tłuszcz najważniejszy

Frytki nadal niezdrowe

- Nie oznacza to jednak, że częste spożywanie frytek nie będzie miało żadnego wpływu na nasze zdrowie. Badania dowodzą, że szkodliwość smażonego jedzenia zależy od różnych aspektów, na przykład od oleju, którego używamy- tłumaczy Leitzmann.

Dieta śródziemnomorska od zawsze uważana była za bardzo zdrową, ponieważ opiera się na niskotłuszczowych i wysokobiałkowych produktach takich jak owoce, warzywa, ryby. Badania wielokrotnie wykazały, że taka dieta obniża ryzyko schorzeń serca oraz zachorowań na raka.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas