Potrawy smażone na oliwie nie szkodzą sercu
Dobra wiadomość dla wielbicieli smażonego jedzenia. Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że potrawy przygotowywane na oliwie lub oleju słonecznikowym nie są szkodliwe dla naszego serca
Eksperci z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie podkreślają jednak, że wyniki swoich badań oparli na kuchni hiszpańskiej. W znacznej mierze bazuje ona na tzw. dobrych tłuszczach, głównie oliwie z oliwek. Jeśli więc chcemy cieszyć się zdrowiem i dobrą formą, powinniśmy bezwzględnie wyeliminować z naszej diety tłuszcze tradycyjne, przede wszystkim smalec i oleje zwierzęce. Naukowcy tłumaczą, że produkty smażone są znacznie bardziej kaloryczne, ponieważ wchłaniają tłuszcz, na którym są przygotowywane. Jedzenie wysokotłuszczowych potraw powoduje wzrost ciśnienia krwi oraz cholesterolu, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca.
- Nie oznacza to jednak, że częste spożywanie frytek nie będzie miało żadnego wpływu na nasze zdrowie. Badania dowodzą, że szkodliwość smażonego jedzenia zależy od różnych aspektów, na przykład od oleju, którego używamy- tłumaczy Leitzmann.
Dieta śródziemnomorska od zawsze uważana była za bardzo zdrową, ponieważ opiera się na niskotłuszczowych i wysokobiałkowych produktach takich jak owoce, warzywa, ryby. Badania wielokrotnie wykazały, że taka dieta obniża ryzyko schorzeń serca oraz zachorowań na raka.