Sposób na chorobę Parkinsona? To popularne jedzenie

Niektóre składniki diety sprawiają, że ryzyko danych chorób wzrasta. Są na szczęście i takie elementy jadłospisu, które pomagają nam zachować odpowiednie zdrowie. Na przykład wodorosty pomogą nam uniknąć choroby Parkinsona.

\

Czym jest choroba Parkinsona?

Choroba Parkinsona to w dużym skrócie poważne zwyrodnienie struktur mózgu. Spowolnienie ruchowe, sztywność mięśni i zaburzenia chodu oraz postawy są powodowane przez zanik komórek dopaminergicznych. Charakterystycznym objawem choroby jest ogólne spowolnienie ruchów, brak możliwości przyspieszenia i wykazania "dynamiki".

Do tego dochodzą trudności z utrzymaniem podstawy i drżenie, np. rąk, choć nie tylko. Szacuje się, że choroba Parkinsona występuje w nawet 0,3% populacji ogólnej, częściej (bo do 1,5%) u osób powyżej 65 roku życia. Nie są znane dokładne przyczyny rozwoju choroby. Obecnie naukowcy wskazują na ogólne czynniki środowiskowe, które wpływają na układ nerwowy. A skoro o braku znajomości przyczyn mowa, to tak samo niepewny  jest skuteczny sposób leczenia - na ten moment go nie mamy. Okazuje się jednak, że może istnieć skuteczny środek zapobiegawczy. I to taki, który możemy dołączyć do swojej diety.

Reklama

Jest nadzieja - na dnie mórz i oceanów

Według najnowszego badania naukowców z Uniwersytetu w Osace spożywanie wodorostów może skutecznie hamować rozwój choroby Parkinsona. Odkryli, że algi stosowane w wielu daniach kuchni azjatyckiej posiadają specjalne przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasze neurony przed wolnymi rodnikami powodującymi rozwój choroby.

Sam wpływ przeciwutleniaczy, o których mowa został odkryty już wcześniej. Środowisko naukowe jest zatem świadome faktu istnienia pozytywnego wkładu tych substancji w zapobieganie chorobie. Teraz jednak do listy "zalecanych produktów" należy dopisać te potrawy, które posiadają w składzie wodorosty Ecklonia Cava - to gatunek jadalnych alg morskich, które znajdziemy u wybrzeży Japonii i Korei.

Pora zmienić dietę!

Chcąc uchronić się przed chorobą Parkinsona warto zwrócić uwagę również na resweratol. To organiczny związek chemiczny, który występuje w kilku rodzajach roślin i owoców, a jego działanie skutecznie chroni nasze neurony. Dzięki temu produkcja dopaminy zostanie niezachwiana, co okazuje się być nieocenione przy ochronie przed chorobą. Co trzeba jeść, aby zaopatrzyć nasz organizm w ten składnik? Między innymi, jagody, czerwone winogrona i orzeszki ziemne.

Ostatecznie w czasach, gdy lek na takie choroby nie istnieje, naszą linią obrony pozostają antyoksydanty. To właśnie te elementy dostarczane przez pożywienie mogą chronić nasze komórki przez uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki - które nasze ciało produkuje samodzielnie.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

***

Co myślisz o pracy redakcji Geekweeka? Oceń nas! Twoje zdanie ma dla nas znaczenie. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wodorosty | Parkinson | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy