Syndrom gotującej się żaby to mit. Eksperci to przetestowali

Syndrom gotującej się żaby to mit?
Syndrom gotującej się żaby to mit? 123RF/PICSEL

Syndrom gotującej się żaby

Zobacz również:

    Żaby uciekają, jeżeli mają do tego warunki

    Kilku badaczy określiło „krytyczne maksima termiczne” wielu gatunków żab. W ramach tej procedury woda, w której zanurzona jest żaba, jest stopniowo podgrzewana z szybkością około 1°C na minutę. Wraz ze wzrostem temperatury ilość wody będzie stopniowo zwiększana, żaba w końcu stanie się coraz bardziej aktywna w próbach ucieczki przed podgrzaną wodą. Jeśli rozmiar pojemnika i otwór pozwolą żabie wyskoczyć, zrobi to.
    Mówi emerytowany profesor biologii Victor Hutchinson.
    Kobiety biorą do ręki karabin. Chcą być gotoweDeutsche WelleDeutsche Welle
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Zapisz się na geekweekowy newsletter i łap najświeższe newsy ze świata tech, lifehacki, porady i ciekawostki.