Żywność wysokoprzetworzona sprawia, że jesteśmy głupsi? Naukowcy potwierdzają spadek funkcji kognitywnych

Zupka chińska i gotowy hamburger? Zdecydowanie nie!
Zupka chińska i gotowy hamburger? Zdecydowanie nie!123RF/PICSEL

Żywność wysokoprzetworzona sprawia, że jesteśmy głupsi?

Chociaż wymaga to dalszych badań, nowe wyniki są dość przekonujące i podkreślają kluczową rolę prawidłowego odżywiania w zachowaniu i promowaniu zdrowia mózgu oraz zmniejszaniu ryzyka chorób mózgu w miarę starzenia się
komentuje Rudy Tanzi, profesor Harvard Medical School.
Ludzie muszą wiedzieć, że powinni więcej gotować i przygotowywać własne jedzenie od podstaw. Wiem. Mówimy, że nie mamy czasu, ale to naprawdę nie zajmuje dużo czasu. I jest tego warte, ponieważ pozwala też chronić serce i mózg przed demencją lub chorobą Alzheimera. Przestań kupować rzeczy, które są wysokoprzetworzone
podsumowuje współautorka badań, Claudia Suemoto, ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu São Paulo.
Cysterna Bazyliki. Perełka Stambułu otwarta dla turystówKADIR DEMIR / AFPTV / AFPAFP