Medycyna przyszłości

Pszczele bakterie lepsze od antybiotyków

Zbliża się koniec ery antybiotyków. By nie pozostać bezbronnym, naukowcy do produkcji antybiotyków chcą wykorzystać bakterie pochodzące od pszczół.

Produkowany przez pszczoły miód ma wyjątkowe właściwości antyseptyczne - nie zepsuje się nawet po 100 latach. Teraz naukowcy ze szwedzkiego Lund University zidentyfikowali w żołądkach pszczół 13 bakterii mlekowych, które odpowiadają za produkcję związków o działaniu antyseptycznym. Wyizolowano je i przetestowano na kilku różnych patogenach.

Sprawdzono jak radzą sobie one z gronkowcem złocistym opornym na metycylinę (MRSA), który co roku zabija ponad 11 tys. osób oraz enterokokiem opornym na wankomycynę (VRE). Pochodzące od pszczół bakterie poradziły sobie z każdym z tych mikroorganizmów.

Naukowcy przekonują, że pszczele bakterie mlekowe mogą być znakomitym substytutem antybiotyków. Są one niezwykle skuteczne, gdyż nie produkują jednego, a kilka różnych związków, przez co są bardziej selektywne przeciw poszczególnym patogenom.

Jeszcze w tym roku mają rozpocząć się testy kliniczne. Chrońmy pszczoły, bo one już wkrótce mogą ochronić nas wszystkich.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pszczoły | bakterie | antybiotyki | miód
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy