Czy zawsze musimy zostawiać napiwki? Zaskakujące różnice na świecie
Choć w gastronomii napiwki są najczęściej spotykane, nie są one zarezerwowane tylko dla tej branży. Każda profesja, w której świadczona jest usługa, może wiązać się z dodatkowym wynagrodzeniem za dobrą pracę. Niemniej, wokół napiwków czasem toczy się dyskusja na temat ich sprawiedliwości i podziału.

Jak to jest z tymi napiwkami? Czy zawsze musimy je dawać? Choć z pozoru wydają się prostą formą podziękowania za dobrą obsługę, wokół nich powstało wiele reguł i kontrowersji. W niektórych miejscach nawet niewskazane jest, aby je zostawić.
Ile powinien wynosić napiwek? Różnice między krajami
Różne kraje inaczej podchodzą do kwestii napiwków. W Stanach Zjednoczonych wręcza się nawet 20% kwoty posiłku jako napiwek, ponieważ często pracownicy restauracji nie zarabiają nawet minimalnej stawki, przez co dobrym zwyczajem jest dopłacić im za usługę.
W Japonii natomiast to niedopuszczalne, aby zostawić jakiekolwiek dodatkowe pieniądze kelnerowi, jest to uznawane za zniewagę. Japońska kultura preferuje płacenie dokładnie tyle, ile wynosi rachunek.
Coperto, czyli opłata za wstęp do restauracji, automatycznie doliczana do rachunku, to typowa praktyka we Włoszech, więc tam nie trzeba zostawiać dodatkowego napiwku, chociaż to zawsze miłe dla kelnera.
W Polsce przyjęło się, że jeśli już chcemy dać napiwek, powinno to być nie mniej niż 10% kwoty za wykonaną usługę. Jeśli uważamy, że osoba obsługująca nas była wyjątkowo pomocna, można oczywiście zostawić jej większą kwotę.
Czy można dać napiwek, płacąc kartą? Tak. Najlepiej jednak jest dopytać o to kelnera, ponieważ nie wszystkie restauracje podchodzą do tego jednakowo. Nie ma również gwarancji, że pieniądze te trafią bezpośrednio do pracownika, który nas obsługiwał, ponieważ istnieje możliwość, że kwota będzie rozdzielona na wszystkich członków załogi lub zabrana przez właściciela.
Czy napiwki są sprawiedliwe?
Niektórzy właściciele są zdania, że aby było sprawiedliwie, wszystkie napiwki powinno się sumować i rozdzielać po równo każdemu pracownikowi, aby kelnerzy nie rywalizowali ze sobą, lecz skupili się na zespołowej pracy.
W jakich zawodach wręcza się napiwki?
Nie tylko w branży gastronomicznej można spotkać napiwki, chociaż zdecydowanie jest to najbardziej popularne. Taksówkarz, fryzjer, dostawca jedzenia czy sprzątacz również mogą zostać nagrodzeni dodatkowymi pieniędzmi za świetnie wykonane zadanie.