Weekendowi kucharze - młodzi, dobrze wykształceni z dużych miast

Mieszkańcy dużych miast stają się najlepszymi nabywcami specjalistycznego sprzętu gastronomicznego. Powód? W domowym zaciszu wcielają się w rolę celebrytów-kucharzy, takich jak Jamie Oliver, czy Nigella Lawson. .

kuchnia
kuchnia123RF/PICSEL
Profesjonalny sprzęt kucharski można coraz cżęściej spotkać nie tylko w restauracyjnej kuchni123RF/PICSEL

Wyszukana zastawa stołowa, specjalistyczne noże kucharskie, czy niszowe publikacje z zakresu rozbioru drobiu czy ryb, to w Portugalii coraz częściej cel zakupów młodych mieszkańców aglomeracji, którzy chcą zaimponować swoim przyjaciołom podczas weekendowych spotkań towarzyskich.

Eksperci z portugalskiej branży gastronomicznej wskazują, że młodzież z dużych miast coraz częściej ogląda, bądź uczestniczy w telewizyjnych konkursach kulinarnych, takich jak "Masterchef".

Paulo Viegas, współwłaściciel lizbońskiego sklepu Alojadoscozinheiros.com, odnotowuje, że wbrew dotychczasowym tendencjom rynkowym niszowe akcesoria i zastawę stołową nabywa już nie tylko wąska grupa profesjonalistów z sektora restauracyjno-turystycznego, ale przede wszystkim klient masowy.

- Ku naszemu zaskoczeniu przychodzą do nas zarówno profesjonaliści, jak i indywidualni klienci. Otwierając przed kilkoma laty sklep dla specjalistów z branży gastronomicznej, nigdy nie zamierzaliśmy zamykać się na indywidualnego klienta, czy pasjonatów kulinarnych z przeciętnych gospodarstw domowych. Nie liczyliśmy jednak na taki rezultat. Dziś klienci nieprofesjonalni mają aż 80-procentowy udział w naszej sprzedaży - powiedział Viegas.

Zdaniem portugalskiego eksperta, wysoka sprzedaż wśród indywidualnych klientów stymulowana jest coraz powszechniejszymi programami telewizyjnymi na temat profesjonalnego gotowania.

- Coraz bardziej modne stają się dziś pokazy gastronomiczne organizowane w gronie przyjaciół czy przygotowywanie potraw na wysokim poziomie dla najbliższej rodziny w domowym zaciszu. Wbrew pozorom, tacy klienci dysponują wysoką siłą nabywczą. Nie brakuje osób, które co miesiąc robią u nas zakupy na kwotę 500 euro - ujawnia Viegas.

Największym zainteresowaniem weekendowych kucharzy-amatorów cieszą się syfony, odwadniacze, szpachelki, a także różnego rodzaju pędzle.

- W ostatnim czasie wzrósł także popyt na urządzenia wędzarnicze do ryb i mięsa dla restauracji. Innym dobrze sprzedającym się produktem dla profesjonalistów, rzadziej amatorów, jest w naszym sklepie maszyna do wyrobu waty cukrowej, którą wykorzystuje się często do dekoracji potraw. Prawie każda wysokiej klasy restauracja w Lizbonie posiada już taki sprzęt - dodaje Paulo Viegas.

Czy taka moda zawita również do Polski? Popularność programów kulinarnych wciąż rośnie, podobnie jak organizowanie warsztatów, czy kolacji dla znajomych. Czy teraz przyjdzie czas na profesjonalny sprzęt kucharski w każdej kuchni?

Coraz częściej młodzi ludzie inwestują w drogi, profesjonalny sprzęt kuchenny123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas