Pomarańcze zmieniły kolor na fioletowy

Pewna Australijka podczas codziennych obowiązków zauważyła coś nietypowego. Resztki pomarańczy, które wyciągnęła dla jej 2-letniego syna dzień wcześniej, zmieniły kolor na fioletowy. Zaskoczona tym faktem postanowiła sprawdzić także obierki po owocu, które także zmieniły zabarwienie. Jak to możliwe?

Są dwie wiadomości związane z odkryciem Neti Moffitt z Queensland: dobra i zła. Dobra jest taka, że jej synowi nic nie dolega. Ale zła rodzi kolejne pytania: nikt tak naprawdę nie wie, dlaczego owoc pomarańczy zmienił kolor na fioletowy.

Kobieta skontaktowała się z Queensland Health, a resztki owoców błyskawicznie zostały poddane analizie. Podobnie zresztą jak nóż, którym owoc został przekrojony. Nie wykryto niczego niepokojącego.

- Naukowcy byli ciekawi drzew owocowych, które mamy w ogrodzie. Zbadali także bukiety róż, które leżały obok miski z owocami. Nie znaleźli niczego dziwnego - powiedziała Moffitt.

Zmiana koloru owoców pomarańczy wydarzyła się już w Queensland wcześniej. W 2015 r. Angela Postle dokonała podobnej obserwacji, także w przypadku przekrojonego owocu, a zdjęcia obiegły cały świat. Wtedy także nie ustalono przyczyny zmiany zabarwienia.

Przeprowadzone testy wykluczyły zmianę zabarwienia owoców w sposób sztuczny oraz działalność jodu. Najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest obecność w pomarańczach antocyjaniny, ciemnopurpurowego barwnika występującego naturalnie w kapuście i jagodach.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomarańcze | owoce | barwniki | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy