Stworzono bezglutenowe zboże
Naukowcy z Instytutu Zrównoważonego Rolnictwa w Kordobie stworzyli pszenicę o niskiej zawartości glutenu, z której można wypiec chleb.
Zboże zostało zmodyfikowane za pomocą techniki edycji genów CRISPR/Cas9 i już wkrótce zostanie użyte do przygotowania chleba o niskiej zawartości glutenu. To z kolei może ułatwić życie wielu osobom na całym świecie cierpiącym na celiakię.
Gluten to termin obejmujący ponad 200 różnorodnych białek występujących w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten jest odpowiedzialny za wzrost chleba i nadanie mu miękkiej, elastycznej struktury. Dla wielu osób gluten jest szkodliwy - najpoważniejszą z odpowiedzi jest celiakia, czyli zaburzenie autoimmunologiczne występujące u ok. 1 proc. populacji. Takie osoby muszą jeść chleb bezglutenowy, który często nie ma tekstury i smaku prawdziwego chleba.
Już wkrótce może nie być z tym problemu. Hiszpańscy naukowcy stworzyli zboża zmodyfikowane genetycznie - dzięki technice CRISPR/Cas9 usunięto 35 z 45 genów kodujących alfa-gliadynę, składnik glutenu odpowiedzialny za nietolerancję tej substancji.
Sarah Sleet, dyrektor generalna Celiac UK, powiedziała, że ten konkretny szczep pszenicy może nie zmniejszyć objawów u wszystkich osób z celiakią. Jest tak dlatego, że dokładny składnik białkowy, który powoduje nietolerancję glutenu, różni się pomiędzy osobnikami.
Nie jest to pierwszy raz, gdy technikę CRISPR/Cas9 użyto do produkcji żywności. Genetycznie modyfikowane produkty coraz chętniej trafiają na nasze półki.