Światowe zasoby kawy zagrożone wyginięciem

Najnowszy raport oceny światowych zasobów kawy pokazuje, że 60 proc. ze 124 znanych gatunków jest na skraju wyginięcia.

Światowe zasoby kawy są zagrożone
Światowe zasoby kawy są zagrożone123RF/PICSEL

Ponad 100 gatunków kawowca rośnie naturalnie w lasach, ale tylko dwa są wykorzystywane do produkcji kawy, którą pijemy. Liczby te są "niepokojące", ponieważ dzika kawa ma kluczowe znaczenie dla utrzymania globalnej uprawy kawy. Statystyki są szokujące - około jedna na pięć roślin jest zagrożona wyginięciem.

- Gdyby nie dzikie gatunki, nie mielibyśmy dzisiaj tyle kawy do picia na świecie. Bo jeżeli spojrzeć na historię uprawy kawy, użyliśmy dzikich gatunków, aby uprawa kawy stała się zrównoważona - powiedział dr Aaron Davis z Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Kew.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Science Advances" wykazały, że środki ochrony są "niewystarczające" w odniesieniu do dzikich kaw, w tym tych uznanych za "krytyczne" dla długoterminowej światowej produkcji kawy. Aż 75 dzikich gatunków kawy uważa się za zagrożone wyginięciem, 35 nie jest zagrożonych, a o pozostałych 14 gatunkach wiadomo zbyt mało, aby zaklasyfikować je do jednej z kategorii.

Stwierdzono także, że 28 proc. dzikich gatunków kawy rośnie poza obszarami chronionymi, a tylko połowa jest przechowywana w bankach nasion.

W badaniach przeprowadzonych przez "Global Change Biology" wynika, że dziko rosnąca kawa Arabica może być zaklasyfikowana jako zagrożona na podstawie oficjalnej pozycji w rankingach, gdy zostaną uwzględnione prognozy dotyczące zmian klimatycznych. Według najnowszych analiz, naturalna populacja dzikiej kawy Arabica zmniejszy się co najmniej o 50 proc. do 2088 r. z powodu zmian klimatycznych.

Dzika Arabica jest wykorzystywana do dostarczania nasion do produkcji kawy, a także jako samodzielna uprawa. Etiopia jest domem Arabiki, gdzie rośnie naturalnie w lasach tropikalnych.

Wiele osób pijących kawę nie zdaje sobie sprawy, że używamy tylko ziaren kawy z dwóch gatunków - Coffea Arabica i Coffea robusta - w tysiącach różnych mieszanek kawy sprzedawanej na świecie. W rzeczywistości istnieją 122 gatunki kawy, które rosną dziko w środowisku naturalnym. Wiele z nich nie nadaje się do picia, ale zawiera geny, które mogą być pomocne w podtrzymaniu przy życiu kawowców w przyszłości, w związku ze zmianami klimatu i pojawiającymi się chorobami atakującymi drzewa.

W dłuższej perspektywie będziemy musieli wykorzystywać dzikie gatunki do ochrony przyszłych upraw kawy.

Nauka BEZ fikcji: Odkrycia i wyginięciaVideo Brothers
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas