Wegetarianie żyją dłużej

Naukowcy odkryli, że wegetarianie żyją prawie 4 lata dłużej od osób spożywających mięso. Takiej nagrody doświadczają tylko najwytrwalsi - osoby, które unikają mięsa w diecie przez minimum 17 lat.

Lekarze z Mayo Clinic w Arizonie odkryli, że mięso - zwłaszcza czerwone i przetworzone - jest związane z wyższym wskaźnikiem śmiertelności. By dojść do takich wniosków, przeanalizowano 6 badań, które wykazały wpływ mięsa i diet wegetariańskich na śmiertelność. Łącznie wzięło w nich udział ponad 1,5 mln osób.

- Te badania potwierdzają to, co wiemy już bardzo długo - dieta w ogromnym stopniu może pogorszyć lub poprawić nasze samopoczucie. Dowody uzyskane w badaniach klinicznych mogą być pomocne w polepszeniu opieki profilaktycznej - powiedział prof. Brookshield Laurent.

Wyniki jasno wskazują, że w celu wydłużenia życia, należy ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci od 25 do 50 proc. w porównaniu do osób stricte mięsożernych. Przetworzone mięso z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Badania przeprowadzone w Mayo Clinic wskazują, że jeżeli jesteś wegetarianinem przez 17 lat, to prawdopodobnie będziesz żył co najmniej 3,6 roku dłużej od osób zakochanych w różnego rodzaju mięsach. 

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wegetarianie | śmiertelność | mięso
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy