Twoja kuchenka gazowa emituje zabójcze toksyny. Wywołują astmę i raka

Amerykańscy naukowcy zbadali popularne kuchenki gazowe i poważnie się wystraszyli. Emitują trucizny, wywołują choroby i są groźne nawet wtedy, kiedy są wyłączone. Mit bezpiecznego gazu ziemnego prysł jak bańka mydlana.

Kuchenka na gaz jest uważana za wygodną i całkowicie nieszkodliwą, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad bezpieczeństwa. Naukowcy ze słynnego Uniwersytetu Harwarda w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić, czy przypadkiem nie jest to mit. Wyniki badań mocno ich zaskoczyły.

Przez 16 miesięcy w 69 domach w okolicy Bostonu ustawiono czujniki, które monitorowały kuchenki i piece gazowe. Specjalnie wybrano gospodarstwa domowe korzystające z gazu dostarczanego przez trzech różnych dostawców, aby ograniczyć do minimum ryzyko błędu. Wyniki tego niezwykłego eksperymentu opublikowane zostały w czasopiśmie Environmental Science & Technology. Okazało się, że gaz ziemny spalany w domach zawiera o więcej szkodliwych toksyn niż przypuszczano. 

Reklama

Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości - spalany metan uwalnia ponad 300 związków chemicznych. 21 toksyn bardzo dobrze jest przenoszonych przez powietrze i może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Najbardziej niebezpieczny jest benzen, który jest uważany  za wyjątkowo toksycznyi już dawno udowodniono, że może powodować nowotwory. Urządzenia wykryły go w spalanym gazie w przypadku 95% kuchenek gazowych objętych badaniem.

Naukowcy wyjątkowo dokładnie sprawdzili także szczelność instalacji gazowych. Jeden na 20 pieców (5 procent) uwalniał w powietrze gaz nawet wtedy, kiedy był nieużywany. 

Toksyny w spalanym gazie ziemnym mają wpływ na choroby płuc. Naukowcy z Harrvarda w swoim raporcie powołali się na wyniki badań przeprowadzonych wśród dzieci, które mieszkają w domach z kuchenkami i piecami gazowymi. Aż 12,7% z nich miało astmę, za którą prawdopodobnie są odpowiedzialne toksyny obecne w spalanym gazie ziemnym.

Korzystasz z gazu? Bądź ostrożny

Na koniec swojego raportu naukowcy dali proste zalecenie dla wszystkich użytkowników kuchenek i pieców gazowych. Warto często kontrolować szczelność instalacji gazowych, a także zamontować w domu czujnik elektroniczny wykrywający tlenek węgla. 

Pomieszczenia, w których stoją kuchenki czy piece powinny być często wietrzone. Warto nawet pomyśleć o dodatkowym wentylatorze, który będzie wymuszał obieg powietrza i w ten sposób ograniczał stężenie szkodliwych toksyn. Mit "nieszkodliwego gazu" został właśnie mocno naruszony.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Gaz ziemny | zdrowie | Harvard | toksyny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy