Twoja kuchenka gazowa emituje zabójcze toksyny. Wywołują astmę i raka
Amerykańscy naukowcy zbadali popularne kuchenki gazowe i poważnie się wystraszyli. Emitują trucizny, wywołują choroby i są groźne nawet wtedy, kiedy są wyłączone. Mit bezpiecznego gazu ziemnego prysł jak bańka mydlana.
Kuchenka na gaz jest uważana za wygodną i całkowicie nieszkodliwą, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad bezpieczeństwa. Naukowcy ze słynnego Uniwersytetu Harwarda w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić, czy przypadkiem nie jest to mit. Wyniki badań mocno ich zaskoczyły.
Przez 16 miesięcy w 69 domach w okolicy Bostonu ustawiono czujniki, które monitorowały kuchenki i piece gazowe. Specjalnie wybrano gospodarstwa domowe korzystające z gazu dostarczanego przez trzech różnych dostawców, aby ograniczyć do minimum ryzyko błędu. Wyniki tego niezwykłego eksperymentu opublikowane zostały w czasopiśmie Environmental Science & Technology. Okazało się, że gaz ziemny spalany w domach zawiera o więcej szkodliwych toksyn niż przypuszczano.
Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości - spalany metan uwalnia ponad 300 związków chemicznych. 21 toksyn bardzo dobrze jest przenoszonych przez powietrze i może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Najbardziej niebezpieczny jest benzen, który jest uważany za wyjątkowo toksycznyi już dawno udowodniono, że może powodować nowotwory. Urządzenia wykryły go w spalanym gazie w przypadku 95% kuchenek gazowych objętych badaniem.