Twoja kuchenka gazowa emituje zabójcze toksyny. Wywołują astmę i raka

Amerykańscy naukowcy zbadali popularne kuchenki gazowe i poważnie się wystraszyli. Emitują trucizny, wywołują choroby i są groźne nawet wtedy, kiedy są wyłączone. Mit bezpiecznego gazu ziemnego prysł jak bańka mydlana.

Kuchenki gazowe wydzielają szkodliwe toksyny. Naukowcy nie pozostawiają złudzeń.
Kuchenki gazowe wydzielają szkodliwe toksyny. Naukowcy nie pozostawiają złudzeń.123RF/PICSEL

Kuchenka na gaz jest uważana za wygodną i całkowicie nieszkodliwą, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad bezpieczeństwa. Naukowcy ze słynnego Uniwersytetu Harwarda w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić, czy przypadkiem nie jest to mit. Wyniki badań mocno ich zaskoczyły.

Przez 16 miesięcy w 69 domach w okolicy Bostonu ustawiono czujniki, które monitorowały kuchenki i piece gazowe. Specjalnie wybrano gospodarstwa domowe korzystające z gazu dostarczanego przez trzech różnych dostawców, aby ograniczyć do minimum ryzyko błędu. Wyniki tego niezwykłego eksperymentu opublikowane zostały w czasopiśmie Environmental Science & Technology. Okazało się, że gaz ziemny spalany w domach zawiera o więcej szkodliwych toksyn niż przypuszczano. 

Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości - spalany metan uwalnia ponad 300 związków chemicznych. 21 toksyn bardzo dobrze jest przenoszonych przez powietrze i może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Najbardziej niebezpieczny jest benzen, który jest uważany  za wyjątkowo toksycznyi już dawno udowodniono, że może powodować nowotwory. Urządzenia wykryły go w spalanym gazie w przypadku 95% kuchenek gazowych objętych badaniem.

Naukowcy wyjątkowo dokładnie sprawdzili także szczelność instalacji gazowych. Jeden na 20 pieców (5 procent) uwalniał w powietrze gaz nawet wtedy, kiedy był nieużywany. 

Rejestrowane przez nas wycieki gazu były zbyt małe, aby ludzie byli w stanie je wykryć za pomocą węchu. I właśnie przez to są tak niebezpieczne.
Drew Michanowicz z PSE Healthy Energy, który analizował wyniki badań

Toksyny w spalanym gazie ziemnym mają wpływ na choroby płuc. Naukowcy z Harrvarda w swoim raporcie powołali się na wyniki badań przeprowadzonych wśród dzieci, które mieszkają w domach z kuchenkami i piecami gazowymi. Aż 12,7% z nich miało astmę, za którą prawdopodobnie są odpowiedzialne toksyny obecne w spalanym gazie ziemnym.

Korzystasz z gazu? Bądź ostrożny

Na koniec swojego raportu naukowcy dali proste zalecenie dla wszystkich użytkowników kuchenek i pieców gazowych. Warto często kontrolować szczelność instalacji gazowych, a także zamontować w domu czujnik elektroniczny wykrywający tlenek węgla.

Pomieszczenia, w których stoją kuchenki czy piece powinny być często wietrzone. Warto nawet pomyśleć o dodatkowym wentylatorze, który będzie wymuszał obieg powietrza i w ten sposób ograniczał stężenie szkodliwych toksyn. Mit "nieszkodliwego gazu" został właśnie mocno naruszony.

Muzyka w sercu paryskiego metra. O brzmienie dba specjalne juryAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas