4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane
Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!
Składniki:
-30 g pestek dyni,
- mała cytryna,
- 150 g kwaśnej śmietany,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz Cayenne,
- 500g dyni (ok 300 g netto),
- 350 g ziemniaków,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 jajka,
- łyżka mąki,
- pieprz,
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić, grubo posiekać. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz pestki dyni wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne.
Dynię i ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z dipem śmietanowym. Można dekorować pestkami dyni, pietruszką i skórką z cytryny.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 2 cukinie (ok 300g),
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 3-4 łyżki oleju,
- pęczek pietruszki,
- 250 g serka śmietankowego,
- cukier,
- 12 plastrów szynki długo-dojrzewającej
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinie obrać i utrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z serkiem śmietankowym, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Placki serwować z plastrami szynki i twarożkiem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal
Składniki:
- 850 ml kapusty kiszonej,
- pęczek szczypiorku,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 200 g śmietany 36 proc.,
- sól, pieprz,
- cebula,
- 300 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- 30 g mąki,
- 50 g sklarowanego masła,
- 3 plastry szynki parmeńskiej,
- 6 plastrów wędzonego schabu
Przygotowanie:
Kapustę wyłożyć na sito i osączyć. Szczypiorek posiekać (1/4 odłożyć do dekoracji). Jogurt wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać szczypiorek. Cebulę i ziemniaki obrać i utrzeć, wymieszać z kapustą (można ją dodatkowo pokroić), jajkami i mąką, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na sklarowanym maśle na złoty kolor. Na gotowe placki nakładać sos śmietanowy i po plastrze wędliny. Posypać szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 600g filetu z indyka,
- 800 g ziemniaków,
- 200 g marchewki,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek sklarowanego masła,
- 200 g śmietany 36 proc.,
- 250 ml bulionu,
- 6 łodyżek natki pietruszki
Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w paski.
Ziemniaki i marchewkę i 1 cebulę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko, 4 łyżki mąki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na sklarowanym maśle na zloty kolor.
Pozostałą cebulę pokroić w półplasterki.
Łyżkę sklarowanego masła rozgrzać na patelni, mięso obsmażać 8 min., po 5 minutach dodać grzyby i cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką mąki, zalać śmietaną i bulionem, zagotować i gotować jeszcze ok 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem dodać siekaną pietruszkę. Indyka w sosie śmietanowym podawać do placków.
Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal