4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane
Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

Placki dyniowo-ziemniaczane z dipem śmietanowym
Składniki: -30 g pestek dyni, - mała cytryna, - 150 g kwaśnej śmietany, - 150 g jogurtu naturalnego, - sól, - pieprz Cayenne, - 500g dyni (ok 300 g netto), - 350 g ziemniaków, - pół pęczka natki pietruszki, - 2 jajka, - łyżka mąki, - pieprz, - 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie: Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić, grubo posiekać. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz pestki dyni wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Dynię i ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z dipem śmietanowym. Można dekorować pestkami dyni, pietruszką i skórką z cytryny. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Składniki: - 800 g ziemniaków, - 2 cukinie (ok 300g), - 1 jajko, - 2 łyżki mąki, - sól, pieprz, - 3-4 łyżki oleju, - pęczek pietruszki, - 250 g serka śmietankowego, - cukier, - 12 plastrów szynki długo-dojrzewającej
Przygotowanie: Ziemniaki i cukinie obrać i utrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z serkiem śmietankowym, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Placki serwować z plastrami szynki i twarożkiem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal
Placki ziemniaczano-kapuściane
Składniki: - 850 ml kapusty kiszonej, - pęczek szczypiorku, - 150 g jogurtu naturalnego, - 200 g śmietany 36 proc., - sól, pieprz, - cebula, - 300 g ziemniaków, - 2 jajka, - 30 g mąki, - 50 g sklarowanego masła, - 3 plastry szynki parmeńskiej, - 6 plastrów wędzonego schabu
Przygotowanie: Kapustę wyłożyć na sito i osączyć. Szczypiorek posiekać (1/4 odłożyć do dekoracji). Jogurt wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać szczypiorek. Cebulę i ziemniaki obrać i utrzeć, wymieszać z kapustą (można ją dodatkowo pokroić), jajkami i mąką, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na sklarowanym maśle na złoty kolor. Na gotowe placki nakładać sos śmietanowy i po plastrze wędliny. Posypać szczypiorkiem. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal
Placki ziemniaczano-marchewkowe z indykiem w sosie śmietanowym
Składniki: - 400 g pieczarek, - 600g filetu z indyka, - 800 g ziemniaków, - 200 g marchewki, - 2 cebule, - 1 jajko, - 5 łyżek mąki, - sól, pieprz, - 5 łyżek sklarowanego masła, - 200 g śmietany 36 proc., - 250 ml bulionu, - 6 łodyżek natki pietruszki
Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w paski. Ziemniaki i marchewkę i 1 cebulę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko, 4 łyżki mąki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na sklarowanym maśle na zloty kolor. Pozostałą cebulę pokroić w półplasterki. Łyżkę sklarowanego masła rozgrzać na patelni, mięso obsmażać 8 min., po 5 minutach dodać grzyby i cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką mąki, zalać śmietaną i bulionem, zagotować i gotować jeszcze ok 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem dodać siekaną pietruszkę. Indyka w sosie śmietanowym podawać do placków.
Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal