Budujesz mięśnie? Redukujesz masę? To dieta dla ciebie!

Drób jest doskonałym i stosunkowo niedrogim źródłem protein. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, ten rodzaj mięsa powinien znaleźć się w twojej diecie, niezależnie czy celem jest budowanie mięśni czy redukcja tkanki tłuszczowej. Oto 5 smacznych i dietetycznych propozycji, które pozwolą wnieść nieco świeżości do twojego jadłospisu.

drób
dróbINTERIA.PL
Jacek Bilczyński proponuje pięć dietetycznych dań z drobiu
Jacek Bilczyński proponuje pięć dietetycznych dań z drobiuINTERIA.PL

Niskokaloryczny pasztet drobiowy

Składniki:

- 1200g chudego mięsa drobiowego (pierś kurczaka/polędwica z indyka)

- 2 całej jaja

- 2 białka

- filiżanka otrębów żytnich

- 1 cukinia

- 2 średniej wielkości marchewki

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- świeża pietruszka

- czarny pieprz, tymianek, szczypta soli, odrobina chilli

- 2 łyżeczki niskogatunkowego oleju (np. rafinowany rzepakowy)

Przygotowanie: By maksymalnie uprościć przygotowanie mielimy mięso oraz warzywa w maszynce (najlepiej 2-3 razy). Dodajemy żółtka, jedno białko, 3/4 otrębów oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Z pozostałych 3 białek ubijamy pianę i łączymy z mielonym mięsem.

Brytfannę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią. Smarujemy niskogatunkowym olejem i posypujemy otrębami. Przekładamy gotową masę i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet można spożywać solo z dodatkiem ostrego sosu lub dodawać do pieczywa, a sam przepis wzbogacić o dowolne zioła, warzywa a nawet grzyby!

Z podanej ilości składników powstanie około 10 dużych porcji.

Kaloryczność (1 porcji): 148kcal

Białko: 33g

Tłuszcz: 1,5g

Węglowodany: 2,5g

Niskokaloryczny pasztet drobiowy
Niskokaloryczny pasztet drobiowyINTERIA.PL

Naleśniki marchewkowe z drobiowym farszem

Ciasto

- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

- filiżanka otrębów gryczanych

- 1 duża marchewka

- 1 całe jajo

- 3 białka

- 150ml gazowanej wody mineralnej

- 50ml naturalnego soku pomidorowego

- cebula dymka

- świeża pietruszka

- ząbek czosnku

- ostra papryka w proszku, oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli

Farsz

- 100g pieczonej piersi kurczaka

- 3-4 rzodkiewki

- świeże zioła

- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

- kilka kropli sosu tabasco

Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na tarce, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i pietruszkę. Umieszczamy w blenderze, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie miksujemy (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody mineralnej). Naleśniki usmażymyna teflonowej patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego.

Przygotowujemy sos, w tym celu mieszamy drobno posiekany ząbek czosnku, jogurt, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i drobno posiekane zioła.

Kurczaka i rzodkiewkę drobno kroimy. Układamy na naleśnikach i polewamy odrobiną (bardzo ostry!) przygotowanego wcześniej sosu.

Kaloryczność: 360kcal

Białko: 37g

Tłuszcz: 8g

Węglowodany: 35g

Naleśniki marchewkowe z drobiowym farszem
Naleśniki marchewkowe z drobiowym farszemINTERIA.PL

Kurczak zawijany z mozzarellą i zielonymi szparagami

- 150g piersi kurczaka

- 30g sera mozzarella

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 łyżeczki masła

- 200g zielonych szparagów

- 2 łyżeczki oleju lnianego

- 2 łyżeczki pestek słonecznika lub dyni

- 100ml wody

- oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki (około 2cm). Kurczaka kroimy na cienkie płaty. Nacieramy czosnkiem, odrobiną soli i umieszczamy kawałek sera mozzarella, a następnie zawijamy w rulon. Mięso oraz szparagi umieszczamy w brytfance. Podlewamy wodą i posypujemy przyprawami. Na szparagach układamy odrobinę masła. Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i polewamy olejem lnianym.

Kaloryczność: 370kcal

Białko: 37g

Tłuszcz: 22g

Węglowodany: 6g

Kurczak zawijany z mozarellą i szparagami
Kurczak zawijany z mozarellą i szparagamiINTERIA.PL

Kurczak w jogurtowej marynacie

- 1 filet z piersi kurczaka

- 100g lekkiego jogurtu naturalnego

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki octu balsamicznego

- 1 łyżeczka ostrej musztardy

- curry, pieprz, szczypta soli

- 150g mrożonej żółtej fasolki szparagowej

- 150g mrożonej marchewki typu baby

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jogurt łączymy z drobno posiekanym czosnkiem, octem, musztardą, pieprzem, curry i szczyptą soli. Kurczaka kroimy na mniejsze części i umieszczamy w woreczku jednorazowym. Dodajemy jogurtowy sos, zawijamy worek i umieszczamy na 40 minut w lodówce. Warzywa rozmrażamy i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie - powinny mieć dość twardą konsystencję. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z worka i umieszczamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Sok z cytryny łączymy z oliwą i skrapiamy ciepłe warzywa, a następnie umieszczamy wraz z kurczakiem na talerzu.

Kaloryczność: 226kcal

Białko: 25g

Tłuszcz: 6g

Węglowodany: 18g

Kurczak w jogurtowej marynacie
Kurczak w jogurtowej marynacieINTERIA.PL

Pieczeń z indyka

- 200g piersi indyka

- 1 białko

- 1 łyżka drobno posiekanych migdałów

- 1 łyżka drobno posiekanych pestek dyni

- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich

- curry, ostra papryka, suszona pietruszka, kolendra, mieszanka włoskich ziół

Przygotowanie:

Składniki (za wyjątkiem indyka i włoskich ziół) dokładnie łączymy. Mięso doprawiamy włoskimi ziołami i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut (temperatura 180 stopni). Wyciągamy i obtaczamy w panierce, a następnie umieszczamy ponownie w piekarniku na 3-5 minut.

Kaloryczność: 319kcal

Białko: 44g

Tłuszcz: 15g

Węglowodany: 2g

Pieczeń z indyka
Pieczeń z indykaINTERIA.PL

Materiał pochodzi z książki "FIT jest sexy!" autorstwa Jacka Bilczyńskiego, nad którą portal Interia.pl objął patronat medialny.

FIT jest sexy! Okładka książki
FIT jest sexy! Okładka książkimateriały prasowe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas