Budujesz mięśnie? Redukujesz masę? To dieta dla ciebie!
Drób jest doskonałym i stosunkowo niedrogim źródłem protein. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, ten rodzaj mięsa powinien znaleźć się w twojej diecie, niezależnie czy celem jest budowanie mięśni czy redukcja tkanki tłuszczowej. Oto 5 smacznych i dietetycznych propozycji, które pozwolą wnieść nieco świeżości do twojego jadłospisu.
Niskokaloryczny pasztet drobiowy
Składniki:
- 1200g chudego mięsa drobiowego (pierś kurczaka/polędwica z indyka)
- 2 całej jaja
- 2 białka
- filiżanka otrębów żytnich
- 1 cukinia
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża pietruszka
- czarny pieprz, tymianek, szczypta soli, odrobina chilli
- 2 łyżeczki niskogatunkowego oleju (np. rafinowany rzepakowy)
Przygotowanie: By maksymalnie uprościć przygotowanie mielimy mięso oraz warzywa w maszynce (najlepiej 2-3 razy). Dodajemy żółtka, jedno białko, 3/4 otrębów oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Z pozostałych 3 białek ubijamy pianę i łączymy z mielonym mięsem.
Brytfannę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią. Smarujemy niskogatunkowym olejem i posypujemy otrębami. Przekładamy gotową masę i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet można spożywać solo z dodatkiem ostrego sosu lub dodawać do pieczywa, a sam przepis wzbogacić o dowolne zioła, warzywa a nawet grzyby!
Z podanej ilości składników powstanie około 10 dużych porcji.
Kaloryczność (1 porcji): 148kcal
Białko: 33g
Tłuszcz: 1,5g
Węglowodany: 2,5g
Naleśniki marchewkowe z drobiowym farszem
Ciasto
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- filiżanka otrębów gryczanych
- 1 duża marchewka
- 1 całe jajo
- 3 białka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 50ml naturalnego soku pomidorowego
- cebula dymka
- świeża pietruszka
- ząbek czosnku
- ostra papryka w proszku, oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
Farsz
- 100g pieczonej piersi kurczaka
- 3-4 rzodkiewki
- świeże zioła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- kilka kropli sosu tabasco
Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na tarce, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i pietruszkę. Umieszczamy w blenderze, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie miksujemy (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody mineralnej). Naleśniki usmażymyna teflonowej patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego.
Przygotowujemy sos, w tym celu mieszamy drobno posiekany ząbek czosnku, jogurt, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i drobno posiekane zioła.
Kurczaka i rzodkiewkę drobno kroimy. Układamy na naleśnikach i polewamy odrobiną (bardzo ostry!) przygotowanego wcześniej sosu.
Kaloryczność: 360kcal
Białko: 37g
Tłuszcz: 8g
Węglowodany: 35g
Kurczak zawijany z mozzarellą i zielonymi szparagami
- 150g piersi kurczaka
- 30g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki masła
- 200g zielonych szparagów
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- 2 łyżeczki pestek słonecznika lub dyni
- 100ml wody
- oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki (około 2cm). Kurczaka kroimy na cienkie płaty. Nacieramy czosnkiem, odrobiną soli i umieszczamy kawałek sera mozzarella, a następnie zawijamy w rulon. Mięso oraz szparagi umieszczamy w brytfance. Podlewamy wodą i posypujemy przyprawami. Na szparagach układamy odrobinę masła. Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i polewamy olejem lnianym.
Kaloryczność: 370kcal
Białko: 37g
Tłuszcz: 22g
Węglowodany: 6g
Kurczak w jogurtowej marynacie
- 1 filet z piersi kurczaka
- 100g lekkiego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- curry, pieprz, szczypta soli
- 150g mrożonej żółtej fasolki szparagowej
- 150g mrożonej marchewki typu baby
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Jogurt łączymy z drobno posiekanym czosnkiem, octem, musztardą, pieprzem, curry i szczyptą soli. Kurczaka kroimy na mniejsze części i umieszczamy w woreczku jednorazowym. Dodajemy jogurtowy sos, zawijamy worek i umieszczamy na 40 minut w lodówce. Warzywa rozmrażamy i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie - powinny mieć dość twardą konsystencję. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z worka i umieszczamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Sok z cytryny łączymy z oliwą i skrapiamy ciepłe warzywa, a następnie umieszczamy wraz z kurczakiem na talerzu.
Kaloryczność: 226kcal
Białko: 25g
Tłuszcz: 6g
Węglowodany: 18g
Pieczeń z indyka
- 200g piersi indyka
- 1 białko
- 1 łyżka drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżka drobno posiekanych pestek dyni
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
- curry, ostra papryka, suszona pietruszka, kolendra, mieszanka włoskich ziół
Przygotowanie:
Składniki (za wyjątkiem indyka i włoskich ziół) dokładnie łączymy. Mięso doprawiamy włoskimi ziołami i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut (temperatura 180 stopni). Wyciągamy i obtaczamy w panierce, a następnie umieszczamy ponownie w piekarniku na 3-5 minut.
Kaloryczność: 319kcal
Białko: 44g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 2g
Materiał pochodzi z książki "FIT jest sexy!" autorstwa Jacka Bilczyńskiego, nad którą portal Interia.pl objął patronat medialny.