Czarnuszka. Niepozorne nasiono w walce z wirusem

Już w starożytnym Egipcie doceniono lecznicze właściwości nasion czarnuszki. Pozyskiwany z niej olej nazywano „złotem faraonów”. Wykorzystuje się go m.in. do wzmacniania układu odpornościowego. Jego działanie można porównać do aspiryny.

Olej z nasion czarnuszki poprawia działanie układu odpornościowego
Olej z nasion czarnuszki poprawia działanie układu odpornościowego123RF/PICSEL

Amerykańscy naukowcy podawali grupie ochotników gram czarnuszki dwa razy dziennie. Po miesiącu terapii poziom limfocytów T, które wpływają na wzrost odporności, zwiększył się u badanych o 72 proc.

Wielką entuzjastką tej uprawianej także w Polsce rośliny jest Agnieszka Maciąg.

"Olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze, jednak najbardziej unikalnym obecnym w jego składzie związkiem jest tymochinon. To właśnie on decyduje o tym, że nasiona czarnuszki wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, porównywalne z aspiryną!" - informuje w książce "Smak zdrowia".

Czarnuszka działa też antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo. A to wszystko zasługa tymochinonu. Podobno czarnuszka "leczy wszystko oprócz śmierci".

Olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce i spożywać wyłącznie na zimno. Ma ostry, korzenny smak, który nie każdemu musi przypaść do gustu. Można go osłabić, jeśli czarnuszkę użyjemy jako dodatek np. do kanapek czy sałatek.

ag/ moc/

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas