Dietetyczne Raffaello. Da się? Da się!
Te słodycze zna chyba każdy, migdałowo-kokosowe kulki smakują wyśmienicie, ale - jak większość podobnych deserów - zawierają dużo niezdrowego cukru i tłuszczu. Jednak dla wszystkich dbających o linię istnieje znakomita alternatywa - dietetyczne Raffaello, którego przygotowanie jest proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.
Odchudzony deser
Dietetyczne Raffaello ma o połowę mniej kalorii, jednak nie o same kalorie tu chodzi, ale o ich rodzaj - 3 razy mniej węglowodanów, 3 razy mniej tłuszczu i aż 8 razy więcej protein, to sprawia, że taki deser pomoże budować mięśnie, a nawet z powodzeniem można sobie pozwolić na niego podczas diety odchudzającej. Wprawdzie tekstura odchudzonej wersji jest nieco inna, ale wciąż smakuje wyśmienicie.
Dietetyczne Raffaello
- 250 g półtłustego twarogu
- 30 g wiórek kokosowych
- 2 - 3 krople migdałowego aromatu do ciasta
- 2 łyżki ksylitolu
- 15 - 20 g żelatyny spożywczej
- 30 - 40 ml wody
Przygotowanie:
Ksylitol rozgnieść widelcem, posypać nim twaróg, dodać aromat migdałowy i wymieszać na jednolitą masę. W 30 - 40 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, dodać do masy twarogowej i wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Zwilżyć dłonie, uformować niewielkie kulki (nie muszą mieć idealnego kształtu), a następnie obtaczać je we wiórkach kokosowych.
Na koniec odstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, aż żelatyna zwiąże twaróg.
Oczywiście w środku można umieścić migdały albo masło migdałowe, dodać dowolne przyprawy (np. cynamon), a nawet użyć posiekanych orzechów włoskich zamiast wiórek kokosowych
Kaloryczność (1 sztuki): 56 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 1,5 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook