Fit deser: Ciasto dyniowe
Z dyni można zrobić wiele wspaniałych dań, od kremów, przez sałatki na deserach kończąc. Te ostatnie, szczególnie w postaci ciast na bazie dyni, zyskują coraz więcej zwolenników. Co więcej, jeśli użyjemy odpowiednich składników, deser będzie znakomitym elementem zdrowej diety.
Do tego odrobina oleju kokosowego, jajo, truskawki i oczywiście dynia - taki dobór składników sprawia, że deser przestaje być jedynie przyjemnością, a staje się pełnowartościowym, smacznym posiłkiem.
Dietetyczne ciasto dyniowe
Składniki (na 2 porcje):
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 150 - 200 g miąższu z dyni
- 1 całe jajo
- 1 białko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g twarożku homogenizowanego
- 150 g truskawek
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 - 2 krople rumowego aromatu do ciasta
- 1 kropla aromatu waniliowego
- cynamon
- stewia
Przygotowanie:
Żółtko łączymy z rozgniecioną stewią (około 10 tabletek), dodajemy olej kokosowy, zmiksowany miąższ z dyni i aromat rumowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ubijamy pianę z 2 białek i łączymy z masą dyniową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i łączymy łyżką wszystkie składniki.
Przekładamy do silikonowej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy twarożek z rozgniecioną stewią (około 5 tabletek), aromat waniliowy i rozpuszczoną w 30 - 40 ml ciepłej wody żelatynę.
W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki, spód umieszczamy ponownie w foremce, układamy rozgniecione truskawki, przykrywamy drugą częścią ciasta, zalewamy masą twarogową i posypujemy cynamonem.
Umieszczamy w lodówce na około 3 - 4 godziny (aż żelatyna się zetnie).
Kaloryczność (1 porcji): 297 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 38 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook